E-shop vánoční osvětlení

Ořechovo-makové rohlíčky ze smetanového těsta

12. 9. 2025

Bratislavské rohlíčky nejen, že krásně vypadají, ale i skvěle chutnají například s tímto domácím vaječným likérem.

Co budeme potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 180 ml zakysané smetany
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 30 ml rumu
  • 30 ml mléka
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • kůra z poloviny pomeranče

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 30 ml rumu
  • 30 ml mléka
  • 6 lžic moučkového cukru
  • kůra z citronu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce švestkových povidel

Postup

  • Smíchejte sůl a prášek do pečiva s moukou.
  • Přidejte máslo a poté přidejte zbytek ingrediencí.
  • Uhněťte těsto.
  • Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.
  • Smíchejte všechny suroviny na náplně v oddělených nádobách a zakryjte fólií.
  • Těsto rozdělte na dvě části, a poté na pomoučené ploše rozválejte první část do obdélníkového tvaru.
  • Nakrájejte ho na 7-8 cm široké plátky, a poté plátky nakrájejte 6-7 cm široké trojúhelníky.
  • Na širší stranu přidejte lžičku ořechové náplně a poté srolujte.
  • To samé udělejte s druhou částí těsta, ale naplňte ji mákem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut.
  • Bratislavské rohlíčky jsou hotové, když se těsto trochu nafoukne.
  • Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.
Sladké, křehké rohlíčky s lahodnou náplní z máku a ořechů.
Zdroj: fareisle.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.6 / 5 (13 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *