Pečené šunkové koleno na pomerančích
12. 9. 2025
Kromě jablek můžete k přípravě vánoční šunky použít též pomeranče.
Ingredience:
- cca 3 kg šunkového kolene
- 5 pomerančů
- 1 šálek medu
- 1/2 šálku pomerančové šťávy
- 1 PL dijonské hořčice
- celé hřebíčky
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Prořízněte kůži šunky tak, aby se oddělila od tuku.
- Oloupejte kůži a odstraňte ji.
- Nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče.
- Do misky dejte med, pomerančovou šťávu, hořčici a nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Zahřejte na mírném plamenu, aby se všechny ingredience rozpustily a smíchaly.
- Šunku potřete jednou třetinou této glazury.
- Zbylé pomeranče nakrájejte na tenké plátky.
- Plátky položte na šunku a zajistěte je pomocí hřebíčků.
- Šunku položte pekáč a pomeranče potřete polovinou zbývající glazury.
- Pečte přibližně hodinu a půl a každých 15-20 minut šunku potřete zbylou glazurou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup