E-shop vánoční osvětlení

Pečené šunkové koleno na pomerančích

12. 9. 2025

Kromě jablek můžete k přípravě vánoční šunky použít též pomeranče.

Ingredience:

  • cca 3 kg šunkového kolene
  • 5 pomerančů
  • 1 šálek medu
  • 1/2 šálku pomerančové šťávy
  • 1 PL dijonské hořčice
  • celé hřebíčky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Prořízněte kůži šunky tak, aby se oddělila od tuku.
  3. Oloupejte kůži a odstraňte ji.
  4. Nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče.
  5. Do misky dejte med, pomerančovou šťávu, hořčici a nastrouhanou pomerančovou kůru.
  6. Zahřejte na mírném plamenu, aby se všechny ingredience rozpustily a smíchaly.
  7. Šunku potřete jednou třetinou této glazury.
  8. Zbylé pomeranče nakrájejte na tenké plátky.
  9. Plátky položte na šunku a zajistěte je pomocí hřebíčků.
  10. Šunku položte pekáč a pomeranče potřete polovinou zbývající glazury.
  11. Pečte přibližně hodinu a půl a každých 15-20 minut šunku potřete zbylou glazurou.
Pražský šunka pokrytá pomerančovými plátky.
zdroj: hooraymag.com

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.8 / 5 (20 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *