E-shop vánoční osvětlení

Pečený kapr v troubě se slaninou a česnekem

12. 9. 2025

Milujete pečeného kapra i slaninu? Pokud jste tyto dvě ingredience ještě nikdy nezkusili dát dohromady, teď máte příležitost.

Potřebné ingredience:

  • 1 stáhnutého kapra (zhruba 1,5 kg)
  • 1 lžičku soli
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g kvalitní anglické slaniny
  • 1 lžičku pikantního koření (co nejraději používáte – gulášové, orientální, grilovací atd.)
  • 0,5 lžičky mletého pepře (kdo nemá rád, nemusí dávat)
  • Kousek másla
  • 1 papriku (červená, bílá, zkrátka co máte doma)
  • Strouhanka

Postup receptu:

  • Připravte si vyšší pekáček, který důkladně vymažte máslem, vysypte strouhankou a dno pokryjte plátky anglické slaniny.
  • Kapra potřete po obou stranách rozetřeným česnekem a posypte pikantním kořením, vložte do pekáčku na slaninu a zakryjte ne slabá kolečka nakrájenou cibulí.
  • Podlijte 0,5 dl oleje nebo vody, záleží, co vám více vyhovuje. Ukrojte 4 tenké plátky másla a položte na cibuli.
  • Nakonec kolem kapra položte na tenké proužky nakrájenou papriku. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°- 190°C zhruba 35 minut.
  • Pokud bude třeba, kapra ještě v průběhu pečení trochu podlijte vroucí vodou a občas lehce nadzdvihněte, aby neměl tendenci se připékat.
  • Jako přílohu můžete podávat šťouchané brambory, brambory pečené v troubě s kmínem, klasické vařené brambory atd.
Pečený vánoční kapr s cibulkou a slaninou.

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.7 / 5 (20 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *