Plněné vánoční ořechy
12. 9. 2025
Ořechová náplň do vánočního cukroví je asi nejtypičtější náplní.
Už jste vyzkoušeli plněné vánoční ořechy?
Inspirujte se receptem na toto lahodné cukroví, které je hned po upečení krásně měkké.
Budete potřebovat:
- 180 g hladké mouky
- 130 g másla pokojové teploty
- 40 g vlašských ořechů
- 30 g kakaa
- 90 g cukru moučka
- 1 žloutek
- citronová kůra
- mletá skořice
Postup přípravy:
- Vlašské ořechy umelte najemno.
- Mouku, cukr a kakao prosijte a přidejte pomleté ořechy spolu s ostatními ingrediencemi.
- Vypracujte těsto, které vložíte přes noc do lednice.
- Další den těsto vyndejte z lednice a nechte při pokojové teplotě alespoň půl hodiny.
- Poté plňte do formiček tvaru vlašského ořechu a pečte na 170 stupňů asi 6 minut – jakmile začnou ořechy vonět, jsou hotové.
- Po vychladnutí oříšky z formiček vyklepněte a nechte je zcela vychladnout.
- Připravte si krém dle libosti a jím začněte slepovat oříšky k sobě.
- Na závěr můžete plněný ořech dozdobit dle vaší fantazie.
- Skladujte v chladném a tmavém místě.

Naše babičky používaly při pečení namísto másla poměrně často sádlo, vyzkoušejte zapomenuté druhy sádlového cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup