E-shop vánoční osvětlení

Preclíky z domácí pekárny

12. 9. 2025

Patříte-li k těm, kteří skutečně nemají rádi zdlouhavé zadělávání těsta a obecně, nekonečný čas strávený v kuchyni, přinášíme recept právě pro vás. Pekárna totiž v tomto případě odvede všechnu práci za vás! Pojďme se nyní pustit do receptu na domácí slané preclíky.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 25 g cukru krupice
  • 125 g rozpuštěného másla
  • špetka soli (asi 8 g)
  • 1 vejce
  • 1 ČL cukru krupice
  • hrubozrnná sůl, kmín nebo mák na posypání
  • 250 ml vody

Postup práce:

  • Všechny suroviny vložte do pekárny, nejdřív cukr, potom droždí, vody pouze 150 ml. 
  • Zapněte pekárnu na program základní těsto.
  • Těsto musí dvojnásobně zvětšit objem.
  • Vykynuté těsto rozdělte zhruba na dvacet až pětadvacet dílů.
  • Z každého dílku vyválejte váleček a vytvořte tvar preclíku.
  • Troubu předehřejte na 200 °C. 
  • Plech vyložte pečicím papírem.
  • Naskládejte na něj připravené preclíky.
  • Nechte ještě 15 minut nakynout.
  • Poté smíchejte zbylou vodu s cukrem.
  • Potřete směsí všechny preclíky.
  • Posypejte dle chutí zrníčky, hrubozrnnou solí, mákem nebo případně kmínem.
  • Pečte dozlatova 15 – 20 minut.
Preclíky z domácí pekárny posypané solí.
zdroj: pixabay.com

Autor článku Sára Šedivá

Mým hlavním mottem jsou pohodové Vánoce bez stresu. Stále hledám nové možnosti, jak obdarovat své blízké, udělat jim skutečnou radost, přitom se nezbláznit na nákupech. Je totiž velice důležité, umět nasát správnou adventní atmosféru a neprožít ji celou jen ve shonu. Pokud někoho inspiruji, nebo mu podám pomocnou ruku, díky které získá krapet více času pro sebe, je to pro mne velkým zadostiučiněním.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.8 / 5 (37 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *