E-shop vánoční osvětlení

Proč se vánočka rozjede, spadne nebo praskne?

12. 9. 2025

Příčin toho, že vám vánočka během pečení nebo někdy i po upečení spadne či klesne, může být celá řada. Na co se vyplatí dávat obzvláště pozor?

  • Řídké těsto – jedním z častých důvodů tohoto, proč s výsledkem nejste spokojeni, je špatná konzistence těsta, přesněji to, že těsto bylo příliš řídké, a během pečení tak „změnilo“ tvar. Správné těsto na vánočku by mělo výt hladké, pevné, pružné a nelepivé. Co s řídkým těstem? Přidejte do něj malé množství mouky navíc.

  • Příliš vykynuté těsto – obecně platí, že vánočku bychom měli nechat kynout do doby, kdy zdvojnásobí svůj objem, ne déle.

  • Málo utažená vánočka – dalším častým důvodem, proč se vánočka při pečení rozjede, je to, že jsme ji během pletení nedostatečně utáhli.

  • Nedopečená vánočka – při vytahování vánočky z trouby jste měli radost, jak se vám tentokrát povedla, ale když se pak vrátíte znovu do kuchyně, zjistíte, že vám vaše vánočka klesla? Pravděpodobně nebyla uvnitř zcela dopečená a vychladnutí pak způsobilo klesnutí nedopečeného těsta.

  • Prudké pohyby s vánočkou – s upletenou vánočkou před pečením i po upečení zacházejte opatrně. Prudké pohyby jí nesvědčí. Pokud s ní budete prudce hýbat předtím, než zcela vychladne, opět to může znamenat, že vám spadne. Stejně tak vánočku krájejte až poté, co úplně vychladne.

  • Prudké chladnutí – chladnout nechávejte vánočku pomalu při pokojové teplotě. Neotvírejte na ni okno.
Vánočka na plechu před vložením do trouby.
zdroj: daskochrezept.de

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.2 / 5 (15 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *