Pusinkový dort (vánoční Pavlova)
12. 9. 2025
Dezert zvaný Pavlova je opravdový pojem a možná i trochu strašák. Ale když se budete držet přesných pokynů, určitě budete mít s touto sněhovou královnou úspěch.
V tomto případě se jedná o slavnostní vánoční verzi, která může skvěle posloužit jako luxusní vánoční cukroví. Jak na něj?
Ingredience:
- 6 bílků
- 320 g krupicového cukru
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 600 ml smetany
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Jahody, maliny, borůvky – může být mražené
Postup:
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, dokud se po vytažení šlehače nebudou tvořit pevné vrcholky.
- Postupně přidávejte krupicový cukr, dokud nebude hmota lesklá.
- V hrníčku smíchejte vinný ocet s kukuřičnou moukou a směs postupně přimíchejte do bílé hmoty.
- Připravte si pečící papír na plech a hmotu na něj nandejte dokulata tak, aby vznikl kruh. Do kruhu pak udělejte lžící mírnou drážku, do níž se pak dá krém a ovoce.
- Vložte plech do předehřáté trouby na 140 °C a pečte zhruba po dobu 1 hodiny. Pokud nebude vršek zvenčí tvrdý, pečte ještě zhruba 15 minut.
- Troubu vypněte a Pavlovu nechte v troubě doschnout a zchladit.
- Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte smetanu a přidejte do ní moučkový a vanilkový cukr tak, aby byl krém dostatečně hustý.
- Krém dejte do drážky v bílkovém korpusu a dozdobte ovocem. Nakonec posypte moučkovým cukrem a můžete doladit lístkem máty.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě