Recept na vláčné karamelky se zázvorem
12. 9. 2025
Milujete karamelové cukroví? Tyto karamelky vám doslova vezmou dech. Zaprvé jsou lehce pikantní, díky zázvoru v nich obsaženém. Zadruhé jsou úžasně jemné a sladké.
Ingredience:
- 1 dl smetany ke šlehání
- 1 dl neslazeného kondenzovaného mléka
- 100 g hnědého cukru
- 1 dl cukrového sirupu (ingredience a postup níže) nebo melasy
- 100 g másla
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička mletého zázvoru
Postup:
- Smetanu, cukr, cukrový sirup, máslo dejte do hrnce s tlustým dnem. Přidejte semínka vanilkového lusku a zázvor.
- Směs vaříme asi 15–20 minut.
- Když karamel začne houstnout a hnědnout, zkuste odebrat vzorek, zda má správnou konzistenci (nesmí být ani řídký, ani příliš hustý).
- Hotový karamel vlijte do formy asi 17×17 cm vyložené pečícím papírem.
Ingredience na cukrový sirup (viz. tip 1):
- 500 g cukru krystal nebo krupice
- 300 ml vody
Postup:
- Vodu a cukr dáme do hrnce.
- Za občasného promíchání vaříme asi 5 minut.
- Až ingredience mírně zhoustnou, je hotovo.
- Hotový sirup přelejte přes plátýnko nebo utěrku do hrnku či misky a nechejte vychladnout.
- Vychladlý sirup můžete využít hned nebo si jej nalijte do uzavíratelných sklenic na později.

Tip na dekoraci: Jestli máte razítka na sušenky s vánočním motivem, klidně je využijte. Tradiční zázvorky budou vypadat skvěle.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě