Roláda z bílků s brusinkovým džemem a bílou čokoládou
12. 9. 2025
Tato delikátní pusinková roláda je dokonalý dezert ideální pro oslavu zimních svátků. Lehké a vzdušné pusinky s náplní z bílé čokolády a čerstvým ovocným džemem si musí zamilovat snad každý!
Co budete potřebovat
Na džem:
- 250 g brusinek, čerstvých nebo mražených
- 50 g cukru
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- kůra z pomeranče
Na pusinky:
- 4 bílky (asi 130 g), pokojové teploty
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička kukuřičné mouky
- 1 lžička octa nebo citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g moučkového cukru
- 30 g plátků mandlí
- moučkový cukr na posypání
Na náplň z bílé čokolády:
- 150 g bílé čokolády
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 180 ml smetany ke šlehání, vychlazené
Na ozdobu:
- šlehačka
- hoblinky z bílé čokolády
- zlatý jedlý prášek
- čerstvý rozmarýn
Postup
- Nejprve si připravte brusinkový džem, aby měl čas vychladnout.
- Do hrnce dejte brusinky, cukr a pomerančovou šťávu a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Vařte asi 10 minut nebo do zhoustnutí.
- Přidejte pomerančovou kůru, promíchejte a odstavte z ohně.
- Nechte vychladnout, dokud nebudete připraveni k použití.
- Připravte si pusinky.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Pečící plech o rozměrech 23×33 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Odložte stranou, dokud nebudete připraveni ho použít.
- Do velké mísy přidejte bílky a sůl a začněte šlehat do pěny.
- Přidejte ocet, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob.
- Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky, ještě asi 5 minut.
- Na připravený plech rovnoměrně rozetřete bílkovou směs.
- Vršek posypte plátky mandlí.
- Pečte 10 minut, snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte ještě asi 15 minut, dokud těsto lehce nezhnědne.
- Nechte na plechu 5 minut mírně vychladnout.
- Poprašte moučkovým cukrem.
- Překlopte na čistý pečící papír.
- Odstraňte pečící papír, na kterém jste roládu pekli.
- Nechte úplně vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň z bílé čokolády.
- Čokoládu a 3 lžíce smetany ke šlehání rozpusťte ve vodní lázni.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- V jiné misce šlehejte 180 ml smetany ke šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Do šlehačky postupně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
- Nechte v chladničce, dokud nebudete připraveni k použití.
- Pusinkové těsto potřete brusinkovým džemem.
- Navrch rozetřete náplň z bílé čokolády.
- Kolem okraje pusinek nechte asi 1 cm volný.
- Jemně zarolujte do rolády.
- Před podáváním dejte asi na 2 hodiny do lednice.
- Než budete servírovat, poprašte roládu moučkovým cukrem.
- Navrch nandejte trochu šlehačky.
- Dle libosti můžete ozdobit hoblinkami bílé čokolády, čerstvým rozmarýnem a poprášit zlatým jedlým práškem.
- Nechte si chutnat!

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.