E-shop vánoční osvětlení

Roláda z bílků s brusinkovým džemem a bílou čokoládou

12. 9. 2025

Tato delikátní pusinková roláda je dokonalý dezert ideální pro oslavu zimních svátků. Lehké a vzdušné pusinky s náplní z bílé čokolády a čerstvým ovocným džemem si musí zamilovat snad každý! 

Co budete potřebovat

Na džem:

  • 250 g brusinek, čerstvých nebo mražených
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • kůra z pomeranče

Na pusinky:

  • 4 bílky (asi 130 g), pokojové teploty
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 1 lžička octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g moučkového cukru
  • 30 g plátků mandlí
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň z bílé čokolády:

  • 150 g bílé čokolády
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 180 ml smetany ke šlehání, vychlazené

Na ozdobu:

  • šlehačka
  • hoblinky z bílé čokolády
  • zlatý jedlý prášek
  • čerstvý rozmarýn

Postup

  • Nejprve si připravte brusinkový džem, aby měl čas vychladnout. 
  • Do hrnce dejte brusinky, cukr a pomerančovou šťávu a za stálého míchání přiveďte k varu. 
  • Vařte asi 10 minut nebo do zhoustnutí. 
  • Přidejte pomerančovou kůru, promíchejte a odstavte z ohně. 
  • Nechte vychladnout, dokud nebudete připraveni k použití.
  • Připravte si pusinky. 
  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia. 
  • Pečící plech o rozměrech 23×33 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. 
  • Odložte stranou, dokud nebudete připraveni ho použít.
  • Do velké mísy přidejte bílky a sůl a začněte šlehat do pěny. 
  • Přidejte ocet, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob.
  • Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky, ještě asi 5 minut.
  • Na připravený plech rovnoměrně rozetřete bílkovou směs.
  • Vršek posypte plátky mandlí.
  • Pečte 10 minut, snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte ještě asi 15 minut, dokud těsto lehce nezhnědne.
  • Nechte na plechu 5 minut mírně vychladnout.
  • Poprašte moučkovým cukrem. 
  • Překlopte na čistý pečící papír. 
  • Odstraňte pečící papír, na kterém jste roládu pekli.
  • Nechte úplně vychladnout.
  • Mezitím si připravte náplň z bílé čokolády. 
  • Čokoládu a 3 lžíce smetany ke šlehání rozpusťte ve vodní lázni. 
  • Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • V jiné misce šlehejte 180 ml smetany ke šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky. 
  • Do šlehačky postupně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. 
  • Nechte v chladničce, dokud nebudete připraveni k použití.
  • Pusinkové těsto potřete brusinkovým džemem. 
  • Navrch rozetřete náplň z bílé čokolády. 
  • Kolem okraje pusinek nechte asi 1 cm volný.
  • Jemně zarolujte do rolády.
  • Před podáváním dejte asi na 2 hodiny do lednice.
  • Než budete servírovat, poprašte roládu moučkovým cukrem.
  • Navrch nandejte trochu šlehačky. 
  • Dle libosti můžete ozdobit hoblinkami bílé čokolády, čerstvým rozmarýnem a poprášit zlatým jedlým práškem.
  • Nechte si chutnat!
Pokrájená pusinková roláda s náplní z bílé čokolády a čerstvým ovocným džemem ozdobená čerstvým rozmarýnem.
www.homecookingadventure.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.3 / 5 (9 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *