E-shop vánoční osvětlení

Ruličky z domácího listového těsta a pudinku

12. 9. 2025

Lahodné trubičky jsou plněné krémem s pomerančovým kořením a navrch ozdobené čokoládou. Nebo můžete použít i jiné polevy na cukroví, jaké jsou ty nejlepší se dozvíte na našem webu.

Co budeme potřebovat

Na trubičky

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 35 g másla (chlazeného, nakrájeného na malé kostičky)
  • 80 g másla (zmrazeného a nastrouhaného)
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Na náplň

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 35 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 15 g kukuřičné mouky
  • 15 g másla
  • 100 ml smetany
  • kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžíce kandovaného zázvoru (velmi jemně nasekané)
  • 100 g hořké čokolády na ozdobu

Postup

  • Smíchejte mouky a sůl.
  • Konečky prstů vetřete na kostičky nakrájené vychlazené máslo, dokud směs nebude připomínat jemnou strouhanku.
  • Přidejte jen tolik vody – asi 4 nebo 5 polévkových lžic – aby se ingredience spojily a vytvořilo se těsto.
  • Těsto rozválejte na dlouhý obdélník. Na spodní dvě třetiny těsta rozetřete polovinu zmrzlého másla.
  • Sklopte horní třetinu těsta (tak, aby pokrývala polovinu zmrzlého másla) a přiklopte spodní třetinu. Otočte těsto o 90 stupňů.
  • Těsto opět vyválejte na obdélník, spodní dvě třetiny potřete zbylým máslem a přeložte jako předtím. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 20 minut chladit.
  • Na náplň nalijte mléko do hrnce, přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny.
  • Ušlehejte cukr, žloutky a kukuřičnou mouku.
  • Za stálého šlehání nalijte trochu horkého mléka do vaječné směsi.
  • Všlehejte zbytek horkého mléka, dokud se dobře nespojí do pudinku, a poté směs vraťte do hrnce.
  • Na mírnou teplotu za stálého míchání vařte pudink, dokud nezhoustne a nedojde k varu.
  • Vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí a důkladně se spojí.
  • Zakryjte pudink potravinářskou fólií a poté ochlaďte, dokud neztuhne.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vychladlé těsto rozválejte a nakrájejte na 6 dlouhých proužků, každý o šířce 2 cm.
  • Začněte na špičatém konci formičky na trubičky a rolujte tak, aby se těsto lehce překrývalo.
  • Všechny trubičky potřete rozšlehaným vejcem a posypte moučkovým cukrem.
  • Ruličky pečte v troubě 15–20 minut.
  • Na dokončení náplně ušlehejte smetanu.
  • Ztuhlý pudink ušlehejte, aby mírně povolil, poté přidejte šlehačku, pomerančovou kůru a nasekaný zázvor.
  • Na ozdobu rozpusťte čokoládu a poté do ní ponořte široký konec každé trubičky.
  • Poté chlaďte 10 minut v mrazáku, dokud čokoláda neztuhne.
  • Nakonec trubičky z listového těsta pomocí cukrářského sáčku naplňte domácím pudinkem.
Sklenička naplněná dvěma trubičkami s krémem a čokoládou.
Zdroj. de-zoetekauw.nl

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.3 / 5 (30 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *