Ruličky z domácího listového těsta a pudinku
12. 9. 2025
Lahodné trubičky jsou plněné krémem s pomerančovým kořením a navrch ozdobené čokoládou. Nebo můžete použít i jiné polevy na cukroví, jaké jsou ty nejlepší se dozvíte na našem webu.
Co budeme potřebovat
Na trubičky
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 35 g másla (chlazeného, nakrájeného na malé kostičky)
- 80 g másla (zmrazeného a nastrouhaného)
- 1 vejce
- moučkový cukr
Na náplň
- 150 ml plnotučného mléka
- 35 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 15 g kukuřičné mouky
- 15 g másla
- 100 ml smetany
- kůra z 1 pomeranče
- 2 lžíce kandovaného zázvoru (velmi jemně nasekané)
- 100 g hořké čokolády na ozdobu
Postup
- Smíchejte mouky a sůl.
- Konečky prstů vetřete na kostičky nakrájené vychlazené máslo, dokud směs nebude připomínat jemnou strouhanku.
- Přidejte jen tolik vody – asi 4 nebo 5 polévkových lžic – aby se ingredience spojily a vytvořilo se těsto.
- Těsto rozválejte na dlouhý obdélník. Na spodní dvě třetiny těsta rozetřete polovinu zmrzlého másla.
- Sklopte horní třetinu těsta (tak, aby pokrývala polovinu zmrzlého másla) a přiklopte spodní třetinu. Otočte těsto o 90 stupňů.
- Těsto opět vyválejte na obdélník, spodní dvě třetiny potřete zbylým máslem a přeložte jako předtím. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 20 minut chladit.
- Na náplň nalijte mléko do hrnce, přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny.
- Ušlehejte cukr, žloutky a kukuřičnou mouku.
- Za stálého šlehání nalijte trochu horkého mléka do vaječné směsi.
- Všlehejte zbytek horkého mléka, dokud se dobře nespojí do pudinku, a poté směs vraťte do hrnce.
- Na mírnou teplotu za stálého míchání vařte pudink, dokud nezhoustne a nedojde k varu.
- Vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí a důkladně se spojí.
- Zakryjte pudink potravinářskou fólií a poté ochlaďte, dokud neztuhne.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vychladlé těsto rozválejte a nakrájejte na 6 dlouhých proužků, každý o šířce 2 cm.
- Začněte na špičatém konci formičky na trubičky a rolujte tak, aby se těsto lehce překrývalo.
- Všechny trubičky potřete rozšlehaným vejcem a posypte moučkovým cukrem.
- Ruličky pečte v troubě 15–20 minut.
- Na dokončení náplně ušlehejte smetanu.
- Ztuhlý pudink ušlehejte, aby mírně povolil, poté přidejte šlehačku, pomerančovou kůru a nasekaný zázvor.
- Na ozdobu rozpusťte čokoládu a poté do ní ponořte široký konec každé trubičky.
- Poté chlaďte 10 minut v mrazáku, dokud čokoláda neztuhne.
- Nakonec trubičky z listového těsta pomocí cukrářského sáčku naplňte domácím pudinkem.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.