Šátečky ze šlehačkového těsta
12. 9. 2025
Pokud milujete snadné a rychlé recepty, tento recept je jako stvořený pro vás!
Těsto není třeba rozvalovat ani hníst. Vaří se v hrnci a je hotové během chviličky.
Výhodou receptu je, že si těsto můžete připravit předem a uložit ho do chladničky nebo jej zmrazit.
Zmrazit můžete také hotové cukroví a podávat jej jako zajímavost.
Ingredience
Těsto:
- 200 ml vody
- špetka soli
- 8 g sušeného plnotučného mléka
- 90 g nesoleného másla v pokojové teplotě
- 110 g mouky
- 3 velká vejce
Krém
- 375 ml plnotučného mléka
- 75 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 2 velké žloutky
- 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 ml smetany ke šlehání (v chlazeném stavu)
- moučkový cukr na závěrečné posypání
Postup
Těsto
- Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, sůl, sušené mléko a máslo a vařte na mírném ohni.
- Přidejte najednou všechnu mouku.
- Míchejte dřevěnou lžící, dokud se dobře nespojí a nevytvoří se koule těsta. Pokračujte ve vaření po dobu 2 až 4 minut, dokud se těsto neodlepí od stěn hrnce. Všimněte si také, že se část těsta přilepí na dno hrnce a vytvoří tenký film – to je normální.
- Uvařené těsto přendejte do velké mísy a nechte ho trochu vychladnout (musí být jen natolik chladné, aby se při přidávání vajec nerozvařilo). Mezitím předehřejte troubu na 205 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
- Do těsta přidávejte po jednom vejci a po každém přidání dobře promíchejte. Po přidání všech vajec získáte těsto s konzistencí, která se dá vytvarovat do trubiček.
- Připravte si zdobicí sáček s velkou kulatou špičkou a naplňte jej těstem.
- Povrch plechu, vyloženého pergamenem, postříkejte nebo pokropte trochou vody. Držte sáček ve vzpřímené poloze, v úhlu 90 stupňů vůči povrchu, a vytvářejte malé kopečky těsta o průměru asi 2 cm, mezi kterými nechte další 2 cm odstup. Navlhčeným prstem jemně zatlačte špičaté konce na vrcholcích každého z nich.
- Pečte 20 minut. Během této doby troubu neotvírejte. Po 20 minutách by měly být věnečky nafouklé a na povrchu lehce zhnědlé (pokud ne, nechte je péct ještě několik minut – v závislosti na vaší troubě může být také nutné plech otočit, aby všechny věnečky měly stejnou barvu). Poté snižte teplotu trouby na 190 °C a otevřete dvířka trouby. Pokračujte v pečení po dobu 10 minut s otevřenými dvířky trouby, což pomůže jejich vysušení.
- Věnečky přeneste na chladicí mřížku. Jakmile vychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, udělejte dřevěnou špejlí nebo jiným ostrým předmětem na dně každého šátečku malý otvor a nechte vychladnout.
Krém
- Ve středně velkém hrnci smíchejte 280 ml mléka s vyškrábanými semínky z vanilkového lusku (nebo přidejte vanilkový extrakt). Zahřívejte na mírném až středně mírném ohni. Mezitím ve středně velké míse smíchejte cukr a kukuřičný škrob. Poté přidejte zbývajících 95 ml mléka a žloutky. Šlehejte, dokud se dobře nespojí a nezůstanou žádné hrudky.
- dyž mléko začne vřít, přilijte přibližně jeho polovinu do žloutkové směsi a přitom ji šlehejte. Poté celou tuto směs vlijte zpět do hrnce. Hrnec postavte zpět na sporák na střední teplotu. Směs stále šlehejte, dokud nezhoustne a nezačne bublat. Odstavte z ohně.
- Krém ihned přelijte do mísy stojanového mixéru. Zapněte přístroj a nechte jej šlehat cukrářský krém, dokud zcela nevychladne. Přendejte ho do velké mísy a přikryjte plastovou fólií, přičemž dbejte na to, aby se fólie dotýkala povrchu cukrářského krému, aby se na něm nevytvořila „kůže“. Odstavte.
- V čisté míse šlehejte studenou smetanu ke šlehání při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Pečivový krém důkladně promíchejte a poté do něj vmíchejte asi 1/3 šlehačky. Poté směs vmíchejte zpět do zbytku šlehačky. Skládejte, dokud se dobře nespojí.
- Krém vložte do zdobicího sáčku opatřeného špičkou na plnění.
- Vložte špičku zdobicího sáčku do otvoru na dně šátečku. Vtlačte do něj krém. Při plnění budete cítit určitý odpor (určitě poznáte, že máte přestat tlačit, jakmile začne z otvoru vytékat trochu náplně – pokud se tak stane, stačí přebytek setřít).
- Hotové cukroví, pokud chcete, posypte moučkovým cukrem.

Rohlíčky k Vánocům jednoznačně patří. Vyzkoušejte náš recept na vánoční mrkvové rohlíčky a udělejte je letos trochu jinak!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě