Šátečky ze šlehačkového těsta

12. 9. 2025

Pokud milujete snadné a rychlé recepty, tento recept je jako stvořený pro vás!

Těsto není třeba rozvalovat ani hníst. Vaří se v hrnci a je hotové během chviličky.

Výhodou receptu je, že si těsto můžete připravit předem a uložit ho do chladničky nebo jej zmrazit.

Zmrazit můžete také hotové cukroví a podávat jej jako zajímavost.

Ingredience

Těsto:

  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 8 g sušeného plnotučného mléka
  • 90 g nesoleného másla v pokojové teplotě
  • 110 g mouky
  • 3 velká vejce

Krém

  • 375 ml plnotučného mléka
  • 75 g cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 2 velké žloutky
  • 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 ml smetany ke šlehání (v chlazeném stavu)
  • moučkový cukr na závěrečné posypání

Postup

Těsto

  • Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, sůl, sušené mléko a máslo a vařte na mírném ohni.
  • Přidejte najednou všechnu mouku.
  • Míchejte dřevěnou lžící, dokud se dobře nespojí a nevytvoří se koule těsta. Pokračujte ve vaření po dobu 2 až 4 minut, dokud se těsto neodlepí od stěn hrnce. Všimněte si také, že se část těsta přilepí na dno hrnce a vytvoří tenký film – to je normální.
  • Uvařené těsto přendejte do velké mísy a nechte ho trochu vychladnout (musí být jen natolik chladné, aby se při přidávání vajec nerozvařilo). Mezitím předehřejte troubu na 205 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
  • Do těsta přidávejte po jednom vejci a po každém přidání dobře promíchejte. Po přidání všech vajec získáte těsto s konzistencí, která se dá vytvarovat do trubiček.
  • Připravte si zdobicí sáček s velkou kulatou špičkou a naplňte jej těstem.
  • Povrch plechu, vyloženého pergamenem, postříkejte nebo pokropte trochou vody. Držte sáček ve vzpřímené poloze, v úhlu 90 stupňů vůči povrchu, a vytvářejte malé kopečky těsta o průměru asi 2 cm, mezi kterými nechte další 2 cm odstup. Navlhčeným prstem jemně zatlačte špičaté konce na vrcholcích každého z nich.
  • Pečte 20 minut. Během této doby troubu neotvírejte. Po 20 minutách by měly být věnečky nafouklé a na povrchu lehce zhnědlé (pokud ne, nechte je péct ještě několik minut – v závislosti na vaší troubě může být také nutné plech otočit, aby všechny věnečky měly stejnou barvu). Poté snižte teplotu trouby na 190 °C a otevřete dvířka trouby. Pokračujte v pečení po dobu 10 minut s otevřenými dvířky trouby, což pomůže jejich vysušení.
  • Věnečky přeneste na chladicí mřížku. Jakmile vychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, udělejte dřevěnou špejlí nebo jiným ostrým předmětem na dně každého šátečku malý otvor a nechte vychladnout.

Krém

  • Ve středně velkém hrnci smíchejte 280 ml mléka s vyškrábanými semínky z vanilkového lusku (nebo přidejte vanilkový extrakt). Zahřívejte na mírném až středně mírném ohni. Mezitím ve středně velké míse smíchejte cukr a kukuřičný škrob. Poté přidejte zbývajících 95 ml mléka a žloutky. Šlehejte, dokud se dobře nespojí a nezůstanou žádné hrudky.
  • dyž mléko začne vřít, přilijte přibližně jeho polovinu do žloutkové směsi a přitom ji šlehejte. Poté celou tuto směs vlijte zpět do hrnce. Hrnec postavte zpět na sporák na střední teplotu. Směs stále šlehejte, dokud nezhoustne a nezačne bublat. Odstavte z ohně.
  • Krém ihned přelijte do mísy stojanového mixéru. Zapněte přístroj a nechte jej šlehat cukrářský krém, dokud zcela nevychladne. Přendejte ho do velké mísy a přikryjte plastovou fólií, přičemž dbejte na to, aby se fólie dotýkala povrchu cukrářského krému, aby se na něm nevytvořila „kůže“. Odstavte.
  • V čisté míse šlehejte studenou smetanu ke šlehání při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  • Pečivový krém důkladně promíchejte a poté do něj vmíchejte asi 1/3 šlehačky. Poté směs vmíchejte zpět do zbytku šlehačky. Skládejte, dokud se dobře nespojí.
  • Krém vložte do zdobicího sáčku opatřeného špičkou na plnění.
  • Vložte špičku zdobicího sáčku do otvoru na dně šátečku. Vtlačte do něj krém. Při plnění budete cítit určitý odpor (určitě poznáte, že máte přestat tlačit, jakmile začne z otvoru vytékat trochu náplně – pokud se tak stane, stačí přebytek setřít).
  • Hotové cukroví, pokud chcete, posypte moučkovým cukrem.
Šátečky ze šlehačkového těsta
zdroj: divinelydelish.com

Rohlíčky k Vánocům jednoznačně patří. Vyzkoušejte náš recept na vánoční mrkvové rohlíčky a udělejte je letos trochu jinak!

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.7 / 5 (109 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *