Skořicové cukroví z lisu na česnek
12. 9. 2025
Říkáte si, že lis na česnek nemůže posloužit při výrobě cukroví? Právě naopak!
Díky lisu vytvoříte jeden z nejzajímavějších druhů cukroví.
Ingredience
- 1 šálek teplého mléka
- ½ šálku + 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce suchého droždí
- 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 šálky mouky
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička mleté skořice
Postup
- Přihřívejte mléko asi minutu, aby bylo teplé, ale ne horké.
- Mléko vlijte do mísy a za stálého míchání přidejte lžíci cukru a lžíci droždí. Míchání vám usnadní použití mixéru.
- Míchejte po dobu 5 minut, dokud směs nezačne pěnit.
- Do směsi, za stálého míchání, přidejte cukr, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Aby se vám těsto míchalo pohodlněji, použijte háček, který by měl být součástí sady metlic k mixéru.
- Do směsi přidejte mouku, sůl a skořici a míchejte. Nejprve míchejte pomalu a postupně zvyšujte rychlost mixéru.
- Míchejte do doby, dokud se z těsta nestane velká koule. Těsto by mělo být hladké a pouze lehce lepkavé.
- Pokud je těsto příliš lepkavé a nepodařilo se vám vytvořit kouli, přidejte více mouky (aspoň lžíci).
- Pomoučte vál a těsto na něj umístěte. Začněte jej hníst rukama, a to po dobu 3–5 minut, dokud nezačne být elastické.
- Následně těsto vložte do mísy a přikryjte jej velkým teplým ručníkem nebo utěrkou. Misku umístěte do tepla, aby mohlo těsto vykynout. Nechte těsto kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho velikost neznásobí.
- Jakmile je těsto připraveno, připravte si plech a položte na něj pečící papír.
- Z těsta vždy vezměte malou hrudku, dejte ji do lisu na česnek a prolisujte ji přímo na plech. Vzniknou vám nudlové hrudky.
- Takto připravené hrudky pečte, v předehřáté troubě, na 165 °C, a to po dobu 8 minut, dokud těsto nezačne hnědnout.
- Hotové vánoční cukroví se skořicí můžete na závěr posypat moučkovým cukrem s příměsí vanilky.
- Před podáváním nechte cukroví odležet několik dní.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě