Slaný karamel
12. 9. 2025
Neobvyklou vánoční dobrotou může být cukroví se slaným karamelem.
Připravte si slaný karamel, který chutná zajímavě a jeho příprava vám zabere jen chviličku.
Ingredience
- 1 šálek cukru krystal
- ½ šálku vody
- ¼ šálku nesoleného másla
- ½ šálku plnotučné smetany ke šlehání
- ½ lžíce vanilkového extraktu
- ½ nebo 1 lžička soli (záleží na vaší chuti)
Postup
- Přesto, že se snažíme dosáhnout slaného karamelu, je nutné nejprve vytvořit karamel z cukru.
- Ve středně velké pánvi smíchejte cukr a vodu. Vše vařte na mírném plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Potrvá to asi 3–5 minut.
- Do pánve přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
- Směs zahřejte a nechte vařit, dokud směs zlaté barvy nezmění svou barvu na měděnou. Trvá to asi 10–15 minut. Někdy i trošku déle.
- Směs nemíchejte, aby nedošlo ke krystalizaci. V případě potřeby můžete pánev občas naklonit ze strany na stranu, aby došlo k rovnoměrnému provaření.
- Následně dejte pánev bokem a pomalu do směsi vmíchejte šlehačku.
- Přidejte vanilkový extrakt a půl lžičky soli. Abyste dosáhli požadované slanosti, můžete přidat soli dle svého uvážení.
- Hotový karamel nechte vychladnout. Ze začátku bude tekutý, ale bude houstnout tím, jak bude chladnout.
- Takto připravený karamel můžete v ledničce skladovat až dva týdny.
Upozornění: Karamel při vaření trochu pobublává a je velice horký, proto s ním pracujte velice opatrně, abyste se nepopálili!

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě