Šlehačkové cukroví s ořechy
12. 9. 2025
Budete-li mít toto cukroví na stole, můžete si být jistí, že si jej hosté nejen všimnou, ale také, že jim bude chutnat.
Vyzkoušejte recept plný ořechů, šlehačky a skvělé čokolády!
Ingredience
Těsto:
- ½ šálku másla (v pokojové teplotě)
- ⅔ šálku cukru
- 1 vejce (žloutek oddělte od bílku)
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička vanilky
- 1 šálek mouky
- ⅓ šálku kakaového prášku
- ½ lžičky soli
- 1 šálek kešu ořechů (nasekaných)
Poleva:
- ¾ šálku práškového cukru
- 1 a ½ lžíce másla (v pokojové teplotě)
- 1 lžíce mléka
- ½ lžičky vanilky
- 1 tabulka mléčné čokolády
- ½ šálku 33% smetany ke šlehání
Postup
- Máslo a cukr smíchejte dohromady. Přidejte vaječný žloutek, mléko a vanilku. Vše míchejte, dokud se vše nepropojí.
- V druhé misce smíchejte mouku, kakao a sůl a přidejte všechno z první misky. Pořádně zamíchejte a vložte na 1 hodinu do ledničky.
- Zatímco se směs chladí, připravte si krém.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a odstavte. Do rozpuštěné čokolády přidejte všechny zbylé ingredience na polevu a vyšlehejte hladký krém.
- Vyndejte těsto z lednice a vytvořte z něj malé kuličky o průměru asi 1,5 cm. Takto připravené kuličky umístěte na plech, vyložený pečícím papírem.
- Každou kuličku potřete sněhem z vyšlehaného bílku a posypte kešu ořechy.
- Následně pečte na 180 °C, po dobu 10–12 minut.
- Jakmile je cukroví upečené, nechte jej asi 5 minut vychladnout.
- Připravenou polevu vlijte do cukrářského sáčku na zdobení a na každé cukroví, dejte, do jeho středu, malou slzu směsi.
- Nechte vychladnout a podávejte.
- Vánoční cukroví ze šlehačky můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 5 dní.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě