Také s láskou a nostalgií vzpomínáte na některé retro dobroty, které máte spojené s dětstvím?
Příkladem je i salámová pomazánka s velmi originálním názvem.
Už víte, co máme na mysli?
Oprášili jsme pro vás recepty na sloní žrádlo na chlebíčky.
Inspirujte se!
Pomazánka sloní žrádlo
Tato pomazánka se kdysi s oblibou připravovala nejen v domácnostech, ale také na studentských kolejích.
Ingredience:
- 500 g měkkého salámu
- 2 cibule
- 3 kyselé okurky
- 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce kečupu
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce octa
- 1 polévková lžíce majonézy (volitelné)
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Nejprve si připravte základ na pomazánku.
- V menším hrnci za občasného míchání svařte ocet, olej, kečup, hořčici a cukr.
- Odstavte a nechte zcela vychladnout.
- V mezidobě na struhadle najemno nastrouhejte měkký salám.
- Následně nadrobno nakrájejte cibuli a kyselé okurky.
- Salám, okurky a cibuli smíchejte v míse a přelijte vychladlým základem.
- Promíchejte a v případě potřeby lehce osolte, opepřete nebo přidejte malé množství majonézy.
- Před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v ledničce.
Pokud jde o měkký salám, nemusíte ho pouze strouhat, další možnost představuje jeho umletí pomocí mlýnku na maso.
Kromě receptů na sloní žrádlo můžete jako podklad pro obložené chlebíčky použít též vlašský salát. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů!
Pikantní sloní žrádlo na chlebíčky
Kombinace lehce pálivého základu, měkkého salámu, kyselých okurek a cibule chutná vždy skvěle. Pokud máte rádi ostré chutě, můžete přidat též trošku chilli, plnotučnou hořčici smíchat s křemžskou a sladký kečup smíchat či nahradit ostrým.
Ingredience:
- 200 g měkkého salámu
- 50 g majonézy
- 1 cibule
- 2 kyselé okurky
- 1 polévková lžíce octa
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 polévková lžíce sladkého kečupu
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 čajová lžička křemžské hořčice
- 1 čajová lžička ostrého kečupu
- sůl, černý pepř a chilli dle chuti
Postup:
- Nejprve v hrnci na sporáku svařte olej, ocet, obě hořčice, kečupy a cukr do hladké směsi.
- Nechte vychladnout.
- Pomocí jemného struhadla nastrouhejte měkký salám, kyselé okurky i cibuli.
- Smíchejte a přidejte vychladnutý základ a majonézu.
- Důkladně promíchejte, ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř a chilli koření.
- Dejte na hodinu odležet do ledničky.
Sloní mls chutná skvěle nejen na chlebíčkách, ale také na jednohubkách, topinkách nebo s čerstvým chlebem.
Sloní žrádlo není jedinou pomazánkou, se kterou můžete servírovat vaše silvestrovské chlebíčky. Inspirujte našimi dalšími recepty na pomazánky na chlebíčky, určitě si vyberete.
Objevte další recepty
Neodolatelný ševcovský mls s vajíčkem
I když základní recept vajíčko neobsahuje, neznamená to, že ho nemůžete použít. Chuťově totiž původní suroviny skvěle doplňuje.
Ingredience:
- 350 g měkkého salámu
- 3 kyselé okurky
- 2 natvrdo uvařené vajíčka
- 75 g majonézy, případně zakysané smetany či bílého jogurtu
- 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce octa
- 2 polévkové lžíce kečupu
- 1 polévková lžíce cukru
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Prvním krokem je příprava základu.
- Stačí přivést k varu a lehce povařit ocet, olej, kečup, hořčici a cukr.
- Když základ chladne, nastrouhejte měkký salám, vajíčka uvařená natvrdo, kyselé okurky a cibuli.
- Jinou možností je tyto ingredience nadrobno pokrájet.
- Do směsi salámu, vajec, cibule a okurek přidejte vychladnutý základ a majonézu.
- Důsledně promíchejte, chutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Vložte na hodinu odležet do chladničky.
Pro zdravější variantu můžete majonézu smíchat nebo nahradit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Chuť můžete kromě vajíčka obohatit také taveným sýrem nebo pomazánkovým máslem.