Staročeská štědrovečerní hrachovka
12. 9. 2025
Pokud chcete, můžete kromě mrkve do této hrachové polévky přidat též několik pár žlutých nebo červených brambor, hrachovka bude ještě vydatnější.
Ingredience
- 400 g sušeného půleného hrachu
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 4 šálky vody
- 1 cibule
- 3 řapíkaté celery
- 1 stroužek česneku
- 1 PL olivového oleje
- 2 bobkové listy
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 700 g šunky s kostí
- 2 mrkve
- čerstvá petržel na ozdobu
Postup
- Hrách přeberte a důkladně propláchněte, případně přes noc namočte.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli a celer, restujte 3 minuty.
- Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě 1 minutu.
- Přilijte kuřecí vývar a vodu.
- Přidejte půlený hrášek, bobkové listy a tymián.
- Lehce osolte a opepřete.
- Do polévkové směsi vložte šunku s kostí.
- Přiveďte k varu a poté stáhněte na minimum.
- Přiklopte a za občasného míchání nechte vařit, dokud hrášek a šunka nezměknou, asi 60 až 90 minut.
- Šunku vyjměte, nechte ji 10 minut odpočívat a poté část masa rozdrobte nebo nakrájejte na kostičky.
- Mezitím přidejte do polévky mrkev nakrájenou na kostičky.
- Polévku přiklopte a za občasného míchání vařte, dokud se hrášek z větší části nerozpadne, asi 30 minut.
- Vmíchejte šunku a podle potřeby ji dosolte.
Tuto hrachovou vánoční polévku podávejte teplou ozdobenou petrželkou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup