Sváteční polévka z hrachu s restovanou cibulkou
12. 9. 2025
Máte rádi smaženou cibulku? Zkuste ji použít jako netradiční ozdobu této lahodné varianty polévky ze žlutého hrachu.
Ingredience
- 1 a 1/4 šálku sušeného žlutého půleného hrášku
- 5 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 200 g schwarzwaldské šunky, nakrájené na malé kostičky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky sušené majoránky
- 1 PL olivového oleje
- 1 PL másla
- sůl a pepř dle chuti
- 1 PL čerstvé petrželky na ozdobu
Křupavá cibulka:
- 1/2 cibule
- 1/4 šálku mouky
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky papriky
- olej
- 1 PL čerstvé petrželky na ozdobu
Postup
- Přeberte hrášek a důkladně ho propláchněte studenou vodou, případně ho můžete přes noc též namočit.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a olej.
- Přidejte na kostičky nakrájenou šunku, promíchejte a nechte několik minut restovat.
- Jakmile je šunka opečená, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer a nechte směs několik minut restovat, dokud zelenina trochu nezměkne.
- Přidejte majoránku, černý pepř a špetku soli a prolisovaný česnek.
- Za důkladného míchání přidejte žlutý hrášek, aby se vmísil do směsi šunky a zeleniny.
- Přilijte kuřecí vývar a nechte ho přejít varem.
- Jakmile se vše začne vařit, snižte teplotu, přiklopte hrnec pokličkou a vařte asi hodinu, dokud se hrášek nezačne rozpadat a vánoční hrachová polévka nezhoustne.
- Zatímco se polévka vaří, připravte restovanou cibulku.
- Do malé misky dejte mouku, černý pepř, sůl a papriku a promíchejte.
- Na pánvi zahřejte olej.
- Do středně velké mísy dejte cibuli nakrájenou na plátky a špetku soli.
- Plátky cibule posypte moučnou směsí a dobře promíchejte, aby se obalily.
- Jakmile je olej rozpálený, přidejte po částech obalenou cibuli a restujte, dokud nebude zlatohnědá a křupavá.
- Cibulku vyjměte z oleje, dejte ji na papírovou utěrku, aby se osušila, a ještě teplou ji posypte špetkou soli a nasekanou petrželkou.
- Promíchejte a dejte stranou, abyste ji mohli použít jako ozdobu do polévky.
- Když je všechen hrášek pěkně rozpadlý, vypněte oheň a nechte polévku asi 15-20 minut odstát.
- Poté vmíchejte citronovou šťávu a čerstvou petrželku.
Tuto vánoční polévku s hráškem podávejte ozdobenou křupavou smaženou cibulkou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup