E-shop vánoční osvětlení

Sváteční šunka s pikantní glazurou

12. 9. 2025

Pokud dáváte před sladkými chutěmi přednost těm pikantnějším, stačí do glazury na potírání šunky přidat koření a malé množství alkoholu. Meruňkové marmelády v tomto receptu se nebojte.

Ingredience:

  • cca 4 kg šunky s kostí
  • 350 g meruňkové marmelády
  • 125 ml kořeněného rumu
  • 2 PL barbecue omáčky
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • bobkový list
  • celé hřebíčky
  • čerstvé snítky rozmarýnu na ozdobení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. Pomocí malého ostrého nože odstraňte z šunky kůži, nikoli tuk.
  3. Tuk nařízněte do tvaru kosočtverců hlubokých přibližně půl centimetru.
  4. Do středů kosočtverců zapíchněte hřebíčky.
  5. Do velkého pekáče nalijte šálek vody.
  6. Šunku položte nad pekáč na drátěný rošt a zabalte ji do alobalu.
  7. V malém hrnci na mírném plamenu smíchejte marmeládu, rum, mletý zázvor a barbecue omáčku v kastrolu.
  8. Zahřívejte, dokud směs mírně nezhoustne.
  9. Šunku potřete polovinou glazury.
  10. Vložte pekáč se šunkou do trouby a pečte přibližně hodinu a půl.
  11. Pekáč pravidelně otáčejte a šunku každých 15 minut potřete novu vrstvou glazury.
  12. Po vyjmutí z trouby ozdobte rozmarýnem a bobkovým listem a nechte vánoční pečenou šunku 15 minut odpočívat.
Vánoční šunka potíraná pikantní marinádou.
zdroj: prima.co.uk

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.3 / 5 (25 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *