Sváteční šunka s pikantní glazurou
12. 9. 2025
Pokud dáváte před sladkými chutěmi přednost těm pikantnějším, stačí do glazury na potírání šunky přidat koření a malé množství alkoholu. Meruňkové marmelády v tomto receptu se nebojte.
Ingredience:
- cca 4 kg šunky s kostí
- 350 g meruňkové marmelády
- 125 ml kořeněného rumu
- 2 PL barbecue omáčky
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- bobkový list
- celé hřebíčky
- čerstvé snítky rozmarýnu na ozdobení
Postup:
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Pomocí malého ostrého nože odstraňte z šunky kůži, nikoli tuk.
- Tuk nařízněte do tvaru kosočtverců hlubokých přibližně půl centimetru.
- Do středů kosočtverců zapíchněte hřebíčky.
- Do velkého pekáče nalijte šálek vody.
- Šunku položte nad pekáč na drátěný rošt a zabalte ji do alobalu.
- V malém hrnci na mírném plamenu smíchejte marmeládu, rum, mletý zázvor a barbecue omáčku v kastrolu.
- Zahřívejte, dokud směs mírně nezhoustne.
- Šunku potřete polovinou glazury.
- Vložte pekáč se šunkou do trouby a pečte přibližně hodinu a půl.
- Pekáč pravidelně otáčejte a šunku každých 15 minut potřete novu vrstvou glazury.
- Po vyjmutí z trouby ozdobte rozmarýnem a bobkovým listem a nechte vánoční pečenou šunku 15 minut odpočívat.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup