Svatomartinské rohlíčky ze šlehačky
12. 9. 2025
Pokud toužíte po lehké verzi martinských rohlíčků, stačí přidat do těsta šlehačku. Jak si můžete všimnout, v samotném těstě není cukr, ten je až součástí náplně.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- špetka soli
Ořechová náplň
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 120 g cukru moučka
- 1 bílek
- 1 PL rumu
- skořice
Postup:
- V míse smíchejte mouku, máslo, šlehačku a špetku soli.
- Ručně nebo s pomocí kuchyňského robotu následně vypracujte do podoby hladkého těsta.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do ledničky.
- V mezidobě si připravte ořechovou náplň.
- V míse důkladně promíchejte mleté ořechy a moučkový cukr, poté přidejte bílek, rum a špetku skořice.
- Následně vyjměte těsto z lednice a rozdělte hona 5-6 stejně velkých částí.
- Z těsta vyválejte kruh o průměru přibližně 15-16 cm a tloušťce 3-4 mm.
- Pomocí nože rozdělte kruh na šest stejně velkých výsečí.
- Do každé výseče, směrem k delší straně, vložte lžičku ořechové náplně.
- Výseč srolujte od delší strany do středu a poté lehce zahněte, aby vznikl typický tvar rohlíčku.
- Svatomartinské rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20-25 minut dozlatova.
- Ještě teplé rohlíčky můžete potřít máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě