Co může být lepšího než mít doma po ruce ty nejlepší recepty na sýrové kuličky?
Řekněme si to na rovinu, NIC!
Pohostěte své hosty touto dobrotou na Vánoce nebo Nový rok.
A jaké jsou ty nejlepší sýry a kombinace, které můžete servírovat? To se dozvíte na konci článku.
Sýrové kuličky s nivou
Smetanový sýr, ostrý čedar a modrý sýr spolu tvoří kombinaci pikantních chutí, která má krémovou texturu s pekanovými ořechy navrchu pro nádherný křupavý kontrast.
Co budeme potřebovat
- 250 g smetanového sýra
- 90 g nivy (rozdrobené)
- 90 g ostrého čedaru (nastrouhaného)
- 2 lžičky sušené mleté cibule
- 2 1/2 lžičky worcesterské omáčky
- 90 g nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 lžičky sušené petrželky
Postup
- Smíchejte smetanový sýr, nivu, sýr čedar, mletou cibuli a worcesterskou omáčku. Dobře promíchejte.
- Sýrovou směs vytvarujte do kuliček a poté je pevně zabalte do potravinářské fólie.
- Uchovávejte v lednici, dokud není připraven k podávání, až 3 dny.
- Až budete připraveni k podávání, sýrové koule rozbalte a obalte v nasekaných pekanových ořechách a petrželce.
- Podávejte s krekry.
Brokolicovo-sýrové kuličky
Kuličky se sýrem a brokolicí jsou křupavé, smažené a prostě úžasné! Další takovou úžasnou dobrotou je toto škvarkové cukroví! Inspirujte se u nás.
Co budeme ppotřebovat
- 250 g čerstvé brokolice
- 150 g strouhaného bílého sýra
- 150 g strouhaného sýru čedar
- 100 g Madety
- 1/2 lžičky drcených vloček červené papriky
- 60 g strouhanky
- 3 vejce
- 60 g mouky
- Rostlinný olej
Postup
- Brokolici vařte v páře, dokud mírně nezměkne. Nechte vychladnout.
- Brokolici nakrájejte nadrobno.
- Do misky s brokolicí přidejte sýry, červenou papriku, 1/3 strouhanky a 1 vejce. Dobře promíchejte.
- Rukama tvarujte ze směsi kuličky.
- Kuličky položte na talíř a dejte do lednice alespoň na 30 minut.
- Vložte mouku do mísy.
- Do druhé misky dejte 2 lehce rozšlehaná vejce a smíchejte s 1 lžící vody.
- Do třetí misky vložte zbývající strouhanku.
- Nalijte trochu oleje do pánve a zahřejte.
- Vyjměte sýrové kuličky z lednice, obalte v mouce, ve vajíčku a ve strouhance.
- Smažte ze všech stran dozlatova.
Objevte další recepty
Kuličky ze sýra a slaniny
Tento recept na sýrové kuličky se slaninou je prostě nejlepší. Ostrý čedar a smetanový sýr se snoubí s uzenou slaninou, aromatickou zelenou cibulkou, se základním kořením a pivem!
Co budeme potřebovat
- 8 plátků nakrájené slaniny (uvařené a rozdrobené)
- 450 g nastrouhaného čedaru
- 250 g smetanového sýra
- 60 ml piva
- 4 zelené cibule (jemně nakrájené)
- ¼ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky uzené papriky
Postup
- Na velký talíř dejte polovinu slaniny a nastrouhaný sýr čedar. Promíchejte, aby se spojily.
- Ve střední misce smíchejte zbývající rozdrobenou slaninu a strouhaný čedar se smetanovým sýrem, pivem, zelenou cibulkou, česnekovým práškem, uzenou paprikou a kajenským pepřem.
- Míchejte dohromady, dokud se úplně nespojí a směs nebude hladká.
- Přemístěte do mrazáku na 10-15 minut.
- Ze směsi vytvořte několik sýrových kuliček.
- Kuličky obalte ve směsi slaniny a čedaru.
- Podávejte ihned, s krekry nebo zeleninou podle chuti.
Smažené sýrové kuličky s bramborem
Tyto delikátní smažené bramborové kuličky se sýrem jsou zvenku křupavé a zlaté, uvnitř jemné a krémové. Tento snadný recept na tuto oblíbenou indickou svačinu je také vegetariánský a bezlepkový, takže je to perfektní předkrm. Stejně jako tyto další recepty na slané cukroví.
Co budeme potřebovat
- 100 g brambor
- 60 g taveného sýra
- 60 g čedaru
- ¼ lžičky černého pepře
- ½ lžičky mletého kmínu
- špetka Garam Masala (volitelné)
- 2 lžíce nasekaných listů koriandru nebo listů petržele
- 4 lžíce cizrnové mouky (nebo hladké mouky)
- lžička soli
- olej na fritování podle potřeby
Postup
- Brambory vařte, dokud nejsou úplně uvařené, a poté je oloupejte a velmi dobře rozmačkejte v míse.
- K bramborové kaši přidejte černý pepř, drcený nebo černý pepř, kmín, špetku garam masaly (volitelně) a nasekané lístky koriandru nebo petrželky.
- Přidejte mouku.
- Velmi dobře promíchejte.
- Poté přidejte sýr a sůl.
- Ze směsi vytvořte malé kuličky.
- Rozpalte olej v pánvi.
- Když se olej rozpálí, přidejte sýrové kuličky.
- Smažte je, dokud nejsou rovnoměrně zlaté po celém povrchu a křupavé.
- Jakmile jsou dobře osmažené, položte je na kuchyňské papírové utěrky, aby okapaly od přebytečného oleje.
- Podávejte horké s kečupem nebo koriandrovým chutney nebo mátovým chutney.
Jak nejlépe zkombinovat sýry, marmelády a víno?
Pokud se chystáte připravovat silvestrovské pohoštění, je dobré myslet na to, aby všechny chutě ladily dohromady. Ale jak na to? S tím vám pomůžeme my!
Kombinace intenzivního gorgonzoly s jemnou hruškovou marmeládou vytváří zajímavý kontrast. K tomu se výborně hodí lahodné sladké portské víno, které zjemní silnou chuť sýra.
Měkký a krémový brie vynikne ve spojení s meruňkovou marmeládou. Skvěle se hodí osvěžující bílé víno, jako je Riesling, které podtrhne jemnost sýra.
Klasický čedar se skvěle doplňuje s bohatou cibulovou marmeládou (chutney). K tomu si zkuste nalít kvalitní červené víno Syrah, které podtrhne kombinaci sýra a cibule.
Směs jemného camembertu a sladké brusinkové marmelády je výborná, k čemuž se dokonale hodí lahodné červené víno Pinot Noir.
Kombinace lahodné goudy a osvěžující pomerančové marmelády je výborná volba. K tomu si nalijte suché bílé víno Chenin Blanc, které podpoří sladkou chuť marmelády a sýr.