Tradiční makové rohlíčky
12. 9. 2025
Jsou nevšední, lahodné a přímo se vám rozplynou na jazyku.
Co budete na rohlíčky z máku potřebovat?
- 250 g hladká mouka
 - 100 g mák mletý
 - 80 g cukru moučka
 - 1 vanilkový cukr
 - Špetka soli
 - 200 g másla
 - 1 žloutek
 - Na obalení: cukr moučka + vanilkový cukr
 
Postup:
- Moučkový cukr s hladkou moukou prosejte do mísy, přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto
 - . Zabalte ho do folie a dejte na hodinku odpočinout do lednice.
 - Poté odtrhávejte kousky těsta a tvarujte z nich stejně velké rohlíčky, které naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
 - Vložte do trouby předehřáté na 160°C a pečte zhruba 12 – 13 minut (záleží na troubě). Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
 

Místo povidel můžete zkusit lineckou či nějakou pikantní marmeládu. Griotku můžete nahradit rumem (Tuzemákem). Místo citronové polevy je skvělá také čokoládová (ale stačí jen pocákat) nebo žloutková. Pro další polevy se inspirujte v našem článku na polevy na vánoční cukroví.
Podobné články
          
      
Masarykovo cukroví s rumem
          
      
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
          
      
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
          
      
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
          
      
Vánoční kešu rohlíčky
          
      
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
          
      
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
          
      
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě