Vánoce v San Marinu můžete nejen vidět, ale také cítit. Jeho křivolakými uličkami se line jedinečná vůně. Co ochutnat?

Jak se slaví vánoční svátky v nejstarší republice na světě?

Středověké uličky jsou osvětlené tisíci světel, které vám nad hlavou vytvoří hvězdnou oblohu.

Z malých obchůdků a stánků se line vůně typických pochoutek, od horké čokolády přes sýry a lanýže až po bombardino a tradiční sladkosti.

Vánoční kouzlo umocňuje sugestivní krása středověkého městečka, která se vypíná na hoře Titano.

Kde najdete nejkrásnější betlém?

Co nesmí chybět na vánočním stole?

Pojďte společně objevit jedinečné kouzlo Vánoc v San Marinu.

Kdy se slaví Vánoce v San Marinu?

Období Vánoc v San Marinu tradičně trvá od 8. prosince neboli dne neposkvrněného početí Panny Marie do svátku Tří králů 6. ledna. Nejdůležitějším dnem je 25. prosinec, italsky il giorno di Natale. Veselé Vánoce se řeknou Buon Natale.

Znáte sanmarinské vánoční tradice?

Vzhledem k tomu, že San Marino je velmi katolický stát, velkou roli mají betlémy. Kromě toho, že je najdete téměř v každé rodině, jsou i na mnoha místech historického centra. Jeden z nejslavnějších lze obdivovat v kryptě kostela svatého Petra na náměstí Domus Plebis.

Vánoční stromeček, další důležitá dekorace, bez které se svátky neobejdou, se rovněž zdobí 8. prosince.

Na Štědrý den o půlnoci mnoho rodin navštěvuje půlnoční mši v kostelech v historickém centru města.

Vánočně vyzdobené centrum San Marina.
zdroj: fulltravel.it

Kdo nosí dětem dárky?

Sanmarinské děti netrpělivě čekají na příchod Babbo Natale, tedy Otce Vánoc. Dárky jim obvykle nechává pod stromečkem v noci 24. prosince. Rozbalování dárků se odehrává 25. prosince ráno.

Dárky od něj ale nejsou jediné, které na ně čekají, stejně jako v Itálii totiž hodné děti v noci mezi 5. a 6. lednem navštíví též čarodějnice Befana, která je obdaruje především sladkostmi. Na ty si děti před spaní připravují speciální punčochu.

Na koho netrpělivě čekají španělské děti? Poznejte, jak se slaví Vánoce ve Španělsku.

Co se jí v San Marinu o Vánocích?

I když Vánoce v San Marinu se oficiálně slaví až 25. prosince, řada rodin se schází u společné večeře již na Štědrý den. Vzhledem ke stále trvajícímu půstu je štědrovečerní večeře bezmasá, její hlavní součástí jsou rozmanité pokrmy z ryb a mořských plodů.

Na Boží hod vánoční se koná velký rodinný oběd, který často trvá celé odpoledne. Jedním z typických chodů jsou cappelletti in brodo neboli typické plněné těstoviny podívané ve vývaru. Dalšími typickými těstovinami jsou strozzapreti, domácí těstoviny podlouhlého tvaru podávané obvykle s ragú.

K ikonickým sanmarinským dezertům, nejen v době vánočních svátků, patří Torta Titano, pojmenovaná podle hory, na které se město San Marino nachází. Tato specialita se skládá z pěti velkých kulatých oplatek vyrobených z mandlí, arašídů, vajec a medu, mezi nimiž je kakaový a lískooříškový krém. Chybět samozřejmě nesmí ani tradiční panettone a pandoro.

Torta Tirana, typický vánoční dezert.
zdroj: sanmarinosite.com

Jak si připravit domácí strozzapreti al ragú?

Voda a mouka, k přípravě strozzapreti, čerstvých bezvaječných těstovin s rustikální chutí, stačí pouze dvě ingredience. Lidová legenda odvozuje jejich zvláštní název z dob, kdy církevní stát ovládal střední Itálii a uvaloval na chudé vysoké daně. Tyto těstoviny tak byly projevem protestu v době, kdy se lidé museli spokojit s málem.

Ingredience:

Těstoviny

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • špetka soli

Ragú

  • 200 g mletého vepřového masa
  • 100 g slaniny
  • 30 g másla
  • 200 ml mléka
  • 90 g rajčatového protlaku
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 celeru
  • 50 ml červeného vína
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • parmazán dle chuti

Postup:

Těstoviny

  1. Mouku nasypte na vál a udělejte důlek.
  2. Přidejte špetku soli a za stálého míchání vidličkou začněte přidávat vlažnou vodu.
  3. Po vsáknutí vody začněte hníst rukama, dokud nezískáte hladké a homogenní těsto.
  4. Těsto nechte alespoň 30 minut odpočívat přikryté potravinovou fólií nebo utěrkou při pokojové teplotě.
  5. Po uplynutí této doby těsto rozválejte pomocí válečku na tloušťku asi 2-3 mm.
  6. Vyválené těsto nakrájejte na proužky o délce asi 1,5 cm.
  7. Vezměte jeden proužek po druhém a pomocí dlaní je přeměňte na válečky o délce asi 8-10 cm.
  8. Nechte proschnout, v mezidobě si připravte ragú.

Ragú

  1. Celer, mrkev a cibuli oloupejte, omyjte a nakrájejte.
  2. Slaninu rovněž nakrájejte na kostičky a společně se zeleninou orestujte v hrnci na másle.
  3. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a nechte několik minut na prudkém ohni.
  4. Poté přilijte víno a nechte ho odpařit.
  5. Přidejte rajčatový protlak a jednu lžičku cukru.
  6. Promíchejte a vařte na mírném ohni po dobu dvou hodin, postupně přidávejte mléko a v případě potřeby trochu horké vody.
  7. Strozzapreti uvařte ve velkém množství vroucí osolené vody přibližně 6-7 minut, v závislosti na jejich velikosti.
  8. Sceďte, promíchejte s masovou omáčkou a podle chuti posypejte strouhaným parmazánem.
Sanmarinské domácí těstoviny s ragú.
zdroj: ricette.donnamoderna.com

Jaká místa v San Marinu o Vánocích navštívit?

San Marino má díky své poloze a podobě jedinečnou atmosféru po celý rok, nicméně o Vánocích je tato malá historická země ještě krásnější a kouzelnější. Proč se vyplatí zažít Vánoce v San Marinu?

Hlavním městem San Marina je San Marino, v jehož historickém centru se od konce listopadu do začátku ledna koná speciální akce Natale delle Meraviglie neboli Vánoce divů.

Betlém a vánoční osvícení v San marinu.
zdroj: fanpage.it

Její součástí je nejen velmi bohaté vánoční osvětlení uliček a historických budov, ale také rozmanitá hudební a divadelní vystoupení, bruslení na malých kluzištích a samozřejmě vánoční trhy s pestrou nabídkou typických produktů i pochutin.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.