Vánoční bezé roláda
12. 9. 2025
Máte v lednici přebytek bílků? Nevíte, jak je využít? Pak vyzkoušejte tuto lahodnou roládu z vaječných bílků! Krásně vypadá, luxusně chutná a navíc je jednoduchá na přípravu.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 300 g bílků (cca z 8 vajíček)
- 200 g krystalového cukru
- 100 g hladké mouky
- 50 g mletých lískových oříšků
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr podle chuti
Na dokončení:
- džem z lesních plodů
Postup
- Bílky vyšlehejte spolu s cukrem do hustého, lesklého sněhu.
- Do vyšlehaného sněhu vmíchejte mouku smíchanou s mletými oříšky.
- Dno velkého plechu s vyšším okrajem vystelte pečícím papírem, potřete ho rozpuštěným máslem a jemně posypte hrubou moukou.
- Těsto rozetřete na plech buď cukrářskou špachtlí nebo dlouhým nožem rovnoměrně až k okrajům plechu.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů 10 minut.
- Po upečení opatrně vyklopte těsto na čistý pečící papír a stáhněte z něj papír, na kterém jste těsto pekli.
- Těsto spolu s pečícím papírem jemně zarolujtei a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém.
- Vyšlehanou šlehačku jemně vmíchejte do mascarpone a podle chuti doslaďte (ale není to nutné).
- Vychladlou roládu opatrně odrolujte, natřete džemem a krémem a opět srolujte.
- Roládu podávejte dobře vychlazenou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě