E-shop vánoční osvětlení

Vánoční bezlepkové hvězdičky z mandlové mouky

12. 9. 2025

Ingredience:

1 šálek = 120 g

  1. 1/2 šálku změklého másla
  2. 1/4 šálku kokosového oleje (pokud nemáte, můžete ho nahradit máslem)
  3. 3/4 šálku cukru
  4. 2 vejce
  5. 2 lžičky vanilky
  6. 1/4 lžičky mandlového extraktu
  7. 1/2 lžičky jedlé sody
  8. 1/2 lžičky soli
  9.  2 +1/4 šálku mandlové mouky
  10. 1/2 šálku kokosové mouky

Postup:

  • Vyšlehejte máslo, kokosový olej a cukr do hladké pěny.
  • Přidejte vejce, vanilku, mandlový extrakt a důkladně promíchejte.
  • V další misce smíchejte jedlou sodu, sůl, mandlovou a kokosovou mouku a přidejte směs mouky do té máslové.
  • Vypracujte těsto a nechte ho v igelitovém sáčku odpočinout do druhého dne v ledničce.
  • Ztuhlé těsto vyválejte na pracovní desce poprášené kokosovou moukou na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte  z něj hvězdičky.
  •  Pracujte rychle, aby těsto zůstalo studené. Pokud vám příliš změkne, dejte ho na 10 minut zchladit do mrazničky.
  • Předehřejte troubu na 170 °C.
  • Pečte 13-15 minut, dokud nebude mít cukroví lehce zlatou barvu. 
  • Na závěr můžete potřít vaší oblíbenou polevou.    

Tyto sušenky jsou naprosto výjimečné. Na povrchu křupavé, díky kokosové mouce chutnají po másle. Uvnitř zase, díky mandlové mouce, nečekaně měkké. Mandlové cukroví je navíc bezlepkové, což přivítají všichni, kdo se chtějí lepku vyhnout.

Hvězdičky z mandlové mouky s barevným posypem.
Zdroj: meaningfuleats.com

Autor článku Kateřina Apostolidisová

Vánoce miluju už od dob, kdy jsem byla dítě. Pohádky, stromeček, kapr se salátem, cukroví...asi mě to nikdy neomrzí. Jsou jednou z mála věcí, proč mám ráda zimu. A snad i vy si během těch předvánočních příprav najdete na našich stránkách něco, co vás potěší a inspiruje.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.5 / 5 (16 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *