Vánoční bezlepkové hvězdičky z mandlové mouky
12. 9. 2025
Ingredience:
1 šálek = 120 g
- 1/2 šálku změklého másla
- 1/4 šálku kokosového oleje (pokud nemáte, můžete ho nahradit máslem)
- 3/4 šálku cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilky
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 +1/4 šálku mandlové mouky
- 1/2 šálku kokosové mouky
Postup:
- Vyšlehejte máslo, kokosový olej a cukr do hladké pěny.
- Přidejte vejce, vanilku, mandlový extrakt a důkladně promíchejte.
- V další misce smíchejte jedlou sodu, sůl, mandlovou a kokosovou mouku a přidejte směs mouky do té máslové.
- Vypracujte těsto a nechte ho v igelitovém sáčku odpočinout do druhého dne v ledničce.
- Ztuhlé těsto vyválejte na pracovní desce poprášené kokosovou moukou na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte z něj hvězdičky.
- Pracujte rychle, aby těsto zůstalo studené. Pokud vám příliš změkne, dejte ho na 10 minut zchladit do mrazničky.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Pečte 13-15 minut, dokud nebude mít cukroví lehce zlatou barvu.
- Na závěr můžete potřít vaší oblíbenou polevou.
Tyto sušenky jsou naprosto výjimečné. Na povrchu křupavé, díky kokosové mouce chutnají po másle. Uvnitř zase, díky mandlové mouce, nečekaně měkké. Mandlové cukroví je navíc bezlepkové, což přivítají všichni, kdo se chtějí lepku vyhnout.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup