Vánoční francouzské poleno Bûche de Noël

12. 9. 2025

Toto je čokoládová vánoční roláda původem z Francie. Je plná čokolády a sladké šlehačky! Jendou kousnete a neodoláte.

Co budeme potřebovat

  • 70 g krupicového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 35 g kakaa
  • 2/3 lžičky prášku na pečení
  • špetka soli
  • 280 ml šlehačky
  • 120 g hořké čokolády
  • 2/3 lžičky vanilkového extraktu
  • 30 g másla
  • 80 g moučkového cukru

Postup

  • Vyšlehejte bílky.
  • Vedle vyšlehejte žloutky a moučkový cukr.
  • Ke žloutkům přidejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl.
  • Do žloutkové směsi přidejte 1 velkou kopeček ušlehaných bílků a míchejte.
  • Vmíchejte zbytek bílků.
  • Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte 7 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
  • Čistou suchou utěrku vydatně posypte moučkovým cukrem.
  • Upečené těsto přendejte na utěrku a sejměte papír.
  • Srolujte a nechte úplně vychladnout.
  • Zahřejte 200 ml smetany.
  • V samostatné misce smíchejte čokoládu, vanilkový extrakt a máslo.
  • Zalijeme teplou smetanou. Míchejte, dokud se všechny ingredience neroztaví a nespojí.
  • Nechte úplně vychladnout.
  • Zbývající smetanu ušlehejte moučkovým cukrem.
  • Těsto rozviňte a potřete šlehačkou a poté znovu srolujte.
  • Vánoční roládu potřete čokoládovou polevou.
Vánoční roláda, která vypadá jako skutečné poleno.
Zdroj: nirvanacakery.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.6 / 5 (103 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *