Vánoční francouzské poleno Bûche de Noël
12. 9. 2025
Toto je čokoládová vánoční roláda původem z Francie. Je plná čokolády a sladké šlehačky! Jendou kousnete a neodoláte.
Co budeme potřebovat
- 70 g krupicového cukru
- 30 g hladké mouky
- 35 g kakaa
- 2/3 lžičky prášku na pečení
- špetka soli
- 280 ml šlehačky
- 120 g hořké čokolády
- 2/3 lžičky vanilkového extraktu
- 30 g másla
- 80 g moučkového cukru
Postup
- Vyšlehejte bílky.
- Vedle vyšlehejte žloutky a moučkový cukr.
- Ke žloutkům přidejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl.
- Do žloutkové směsi přidejte 1 velkou kopeček ušlehaných bílků a míchejte.
- Vmíchejte zbytek bílků.
- Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte 7 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
- Čistou suchou utěrku vydatně posypte moučkovým cukrem.
- Upečené těsto přendejte na utěrku a sejměte papír.
- Srolujte a nechte úplně vychladnout.
- Zahřejte 200 ml smetany.
- V samostatné misce smíchejte čokoládu, vanilkový extrakt a máslo.
- Zalijeme teplou smetanou. Míchejte, dokud se všechny ingredience neroztaví a nespojí.
- Nechte úplně vychladnout.
- Zbývající smetanu ušlehejte moučkovým cukrem.
- Těsto rozviňte a potřete šlehačkou a poté znovu srolujte.
- Vánoční roládu potřete čokoládovou polevou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě