Makronky jsou nádherným, moderním cukrovím, které se skvěle hodí i na Vánoce.
Připravují se až těsně před Vánocemi, jsou totiž nejlepší, když jsou čerstvé.
Sice se nejedná o nejlehčí pečení, ale s našimi recepty na vánoční makronky si je hravě zvládne připravit téměř každý.
Tak pojďme na to!
Vánoční mátové makronky
Sváteční červené makronky plněné lahodným máslovým krémem s chutí máty a ozdobené polevou z bílé čokolády jsou krásně jemné a rozplývají se v ústech. Jejich příprava sice není úplně snadná, ale za ten božský výsledek to stojí.
Co budete potřebovat
Na skořápky:
- 140 g jemné mandlové mouky
- 120 g moučkového cukru
- 100 g vaječných bílků (asi 3 velké bílky) pokojové teploty
- 110 g extra jemného moučkového cukru
- 1-2 lžičky červeného gelového potravinářského barviva
Na ozdobu:
- 110 g bílé čokolády, rozpuštěné
- 3-4 lžíce drcených lízátek candy cane (pokud seženete – ideálně s mátovou příchutí, případně použijte dozdobení dle vlastní volby)
Na máslový krém:
- 115 g másla, změkčeného
- 240 g moučkového cukru
- 1 lžička mátového extraktu
Postup
Skořápky:
- Vyložte si plech nebo 2 silikonovou pečící podložkou.
- Do velké misky prosejte pomocí jemného síta mandlovou mouku.
- Všech velkých kusů mouky se zbavte.
- To samé udělejte s moučkovým cukrem.
- Mouku s cukrem šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Dejte stranou.
- Do mísy stolního mixéru dejte vaječné bílky a pomocí nástavce na šlehání šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholy (cca 2 minuty).
- Přidejte extra jemný cukr a zvyšte rychlost na střední.
- Jakmile se začnou tvořit o něco tužší špičky, zvyšte rychlost na vysokou.
- Šlehejte na maximum, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy, asi 2 minuty.
- Přidejte červené potravinářské barvivo a šlehejte, dokud se nezapracuje.
- Vyjměte mísu ze stolního mixéru a navrch položte sítko.
- Suchou směs nasypte do síta a suché ingredience prosejte do pusinek.
- Pomocí gumové stěrky vmíchejte suché ingredience do pusinek.
- Dávejte pozor, abyste pusinky nepřemíchali a nevyfoukli.
- Těsto je připravené k použití, když zřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku.
- Přidejte těsto do zdobícího sáčku se střední až velkou kulatou špičkou (ideálně 1 cm).
- Na připravený plech tvořte 2,5 – 4 cm malá kolečka těsta.
- Poté, co si připravíte všechna kolečka, jemně několikrát poklepejte plechem o pult, abyste z makronek odstranili případné vzduchové bubliny.
- Pokud nějaké vzduchové bubliny stále zůstávají, jemně je propíchejte pomocí párátka.
- Předehřejte troubu na 150°C.
- Zatímco se trouba předehřívá, nechte makronky uležet.
- Důležité je, aby se na nich vytvořila taková slupka, což může trvat od několika minut do hodiny.
- Makronky jsou připravené k pečení, když se jich lehce dotknete a těsto se vám nebude lepit na prst.
- Pečte 15-20 minut.
- Po 15 minutách je zkontrolujte a pokud nejsou hotové, pokračujte v pečení, ale kontrolujte je už každou minutu.
- Makronky jsou hotové, když jsou vršky pevné a netřesou se.
- Než makronky sundáte ze silikonové podložky, nechte je úplně vychladnout.
Zdobení:
- Rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
- Vršky poloviny makronek ponořte do rozpuštěné bílé čokolády a posypte drcenými lízátky, pokud máte.
- Dejte do lednice ztuhnout.
- Připravte si krém.
- Přidejte máslo do stolního mixéru vybaveného nástavcem na šlehání.
- Šlehejte na maximum, dokud máslo nezdvojnásobí svůj objem a nebude vypadat lehce a nadýchaně.
- Zapněte mixér na minimum a pomalu přidávejte moučkový cukr.
- Šlehejte, dokud se úplně nezapracuje, poté přidejte mátový extrakt.
- Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Vložte máslový krém do zdobícího sáčku s 1 cm kulatou špičkou.
- Naneste máslový krém na spodní poloviny skořápek (neozdobených) a přiklopte ozdobenými vršky.
- Dejte přes noc do lednice,
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na sněhové cukroví, jimiž potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu a návštěvy.
Vanilkové makronky plněné krémem
Tyto vánoční makronky jsou skvělým cukrovím, kterým na svátky zapůsobíte! Vanilkové skořápky plněné a zdobené máslovým krémem jsou dokonale křehké a zmizí vám z talířů jako první!
Co budete potřebovat
Na vanilkové skořápky:
- 100 g mandlové mouky
- 105 g moučkového cukru
- 3 velké bílky, pokojové teploty
- 100 g krystalového cukru
- 1 lžička pasty z vanilkového lusku (nebo extraktu)
Na vanilkový krém:
- 113 g másla, pokojové teploty
- 240 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty z vanilkového lusku
- 2 lžíce smetany ke šlehání, pokojové teploty
Na polevu:
- 90 g moučkového cukru
- 1 lžička sušených bílků
- 1 a 1/2 lžíce vody
Dekorace:
- zbytek máslového krému
- zelené gelové potravinářské barvivo
- tmavě modré gelové potravinářské barvivo
- černé gelové potravinářské barvivo
- posypky
Postup
Vanilkové skořápky:
- Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte a dejte stranou.
- Rozehřejte malý hrnec s vodou na sporáku a připravte si vodní lázeň.
- Vaječné bílky a krystalový cukr dejte do mísy, tu dejte nad malý hrnec s vodou a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a bílky nezpění.
- Sundejte z plotny a pomocí stolního mixéru s nástavcem na šlehání při vysoké rychlosti šlehejte bílky a cukr, dokud se nevytvoří tuhé špičky, asi 2 minuty.
- Přidejte vanilkovou pastu a několik sekund šlehejte, dokud se zcela nezapracuje.
- K pusinkám prosejte směs mandlové mouky a moučkového cukru a vmíchejte ji pevnou stěrkou tak, že dvakrát stěrkou obkroužíte mísu a poté třikrát přetřete směs shora.
- Tento postup opakujte, dokud nebude vmíchána celá sypká směs.
- Pomocí zdobícího sáčku s malou kulatou zdobící špičkou dělejte kruhy o velikosti cca 4 cm na plechy vyložené pečícím papírem, asi 5 cm od sebe.
- Několikrát poklepejte plechem o pult, abyste z těsta odstranili všechny vzduchové bubliny použijte párátko k odstranění vzduchových bublin, které jsou viditelné a nemizí).
- Nechte chvíli odpočinout a předehřejte troubu na 150 stupňů.
- Pečte jeden plech po druhém ve středu trouby po dobu 13 minut.
- Vyjměte plech z trouby a nechte skořápky na plechu úplně vychladnout.
Máslový krém:
- Ve velké míse šlehejte máslo při plné rychlosti, dokud nebude bledé a nadýchané, 2–3 minuty.
- Přidejte moučkový cukr a šlehejte při nízké rychlosti, dokud se nespojí s máslem.
- Oškrábejte okraj mísy a pokračujte ve šlehání středně vysokou rychlostí, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs nebude nadýchaná.
- Přidejte vanilku, vlijte 2 lžíce smetany a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Pokud chcete jemnější krém, přidejte navíc 1 lžíci smetany ke šlehání a šlehejte, dokud se úplně nespojí se zbytkem krému.
Poleva:
- Smíchejte všechny ingredience na polevu v míse a pomocí elektrického mixéru šlehejte při plné rychlosti 2-3 minuty, dokud nebude poleva hladká a nadýchaná.
Zdobení:
- Obarvěte zbytky máslového krému velkým množstvím zeleného, tmavě modrého a černého barviva, abyste získali temnou lesní zelenou barvu na stromy a věnce.
- Na ozdoby z máslového krému použijte zdobící hvězdu a poté jen tvořte věnce a vánoční stromky.
- Než máslový krém zaschne, nezapomeňte ozdobit posypkami.
- Na polevu použijte úzkou zdobící špičku a dělejte drobné tečky na věncích a vánočních stromcích.
- Z polevy můžete také vykouzlit krásné sněhové vločky viz foto níže.
- Před zaschnutím opět nezapomeňte ozdobit posypkami.
- Užijte si to!
Chcete letos sladit celou domácnost ve vánočním stylu? Je pro vás důležitá kvalita a pohodlí?
Inspirujte se při naší recenzí vánočního povlečení.
Makronky s perníkovou příchutí
Krásné a lahodné makronky s perníkovým kořením ohromí vaše chuťové buňky. Můžete si je ozdobit bílou čokoládou a vánočními posypkami viz foto níže a nejen děti se po nich budou moci utlouct!
Co budete potřebovat
Na skořápky:
- 100 g krystalového cukru
- 4 g sušených vaječných bílků
- 100 g vaječných bílků
- 105 g mandlové mouky
- 105 g moučkového cukru
- 1/4 lžičky mletého sušené zázvoru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 g kakaa (volitelně)
- hnědé a žluté gelové potravinářské barvivo
Na krém:
- 170 g prosátého moučkového cukru
- 4 lžíce změklého másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky třtinové melasy
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1-2 lžíce mléka (volitelně na zředění)
- bílá čokoláda na ozdobu
- vánoční posypky na ozdobu
Postup
Skořápky:
- Připravte si zdobící sáček s velkou kulatou špičkou cca 0,6 cm.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
- Odměřte si všechny ingredience.
- Prosejte moučkový cukr a mandlovou mouku spolu s kakaem a kořením do mísy a dejte stranou.
- Zahřívejte troubu na 150°C 60 až 90 minut, což pomáhá s kolísáním teploty. Předehřívám troubu na 30 až 45 minut.
Sněhové pusinky:
- Dejte misku nad hrnec se sotva vroucí vodou.
- Do misky dejte cukr a sušené bílky.
- Prošlehejte.
- Přidejte bílky a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Zabere to několik minut.
- Ujistěte se, že se dno misky nedotýká vroucí vody, protože nechcete, aby se bílky uvařily.
- Cukrový sirup nepřehřívejte, jen chcete rozpustit cukr.
- Přeneste sirup do mísy stolního mixéru.
- Šlehejte směs při nízké rychlosti po dobu asi 30 sekund, poté začněte postupně zvyšovat rychlost na střední.
- Šlehejte na středním stupni jednu až dvě minuty, dokud směs nezbělá a nezačne být nadýchaná.
- Zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte několik minut, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Šlehání může trvat i 13 až 15 minut.
Macaronage:
- Do tuhých pusinek vsypte prosáté suché ingredience.
- V tomto okamžiku přidejte gelové potravinářské barvivo.
- Začněte směs jemně skládat a pomocí špachtle v ní vytvořte písmeno J.
- Jakmile se suché ingredience spojí s pusinkami, můžete z těsta začít vytlačovat vzduch tak, že ho při překládání přitlačíte ke stranám mísy.
- Skládejte, dokud není těsto lesklé a nemá hustou konzistenci.
- Vezměte lžičku těsta a naneste ho na pečící papír nebo silikonovou podložku.
- Počkejte chvíli, abyste viděli, jak se těsto chová.
- Pokud těsto zůstane tuhé, tvoří špičku a nerozteče se, těsto ještě trochu překládejte a zkuste znovu.
- Opět naberte lžičku těsta, naneste ho na pečící papír a pokud se trochu rozteče a nahoře bude lesklé a hladké, je hotové.
- Dávejte pozor, abyste ho nepřemíchali.
Příprava skořápek:
- Těsto přeneste do zdobícího sáčku, který nahoře uzavřete, aby těsto nezačalo vysychat.
- Na plech vyložený pečícím papírem dělejte malé kruhy, vzdálené cca 5 cm od sebe.
- Několikrát poklepejte plechem o pult.
- Pomocí párátka propíchněte vzduchové bubliny na povrchu skořápek.
- Nechte 20 – 40 minut odležet.
Pečení:
- Budete mít více plechů a pečte vždy po jednom plechu.
- Pečte 5 minut a poté plech otočte.
- Pečte dalších 15 až 20 minut.
- Pokud se makronky po upečení stále chvějí, ještě chvíli pečte.
- Než budete makronky plnit, nechte vychladnout.
Krém:
- Máslo šlehejte při střední rychlosti v míse elektrického mixéru asi 1 minutu.
- Mixér vypněte a přidejte všechen moučkový cukr.
- Na nízkou rychlost šlehejte cukr a máslo, dokud se nespojí.
- Zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 – 2 minuty, dokud nebude směs krásně nadýchaná.
- Přidejte vanilkový extrakt, melasu, zázvor, skořici a muškátový oříšek.
- Pokud se vám máslový krém zdá tuhý, přidejte mléko.
- Míchejte dalších 30 – 45 sekund.
- Pokud se vám máslový krém zdá příliš tekutý, přidejte více prosátého moučkového cukru, dokud nebude mít krém pevnou, ale hladkou a krémovou konzistenci.
- Krém naneste do zdobícího sáčku a naneste trochu na polovinu skořápek.
- Spojte s druhou polovinou skořápek.
- Hotové makronky můžete pokapat bílou čokoládou, která poslouží jako ,,lepidlo” na vánoční posypky dle vaší volby.
- Nechte si chutnat!
Objevte další recepty
Vánoční makronky s čokoládovou náplní
Oku lahodící zelené makronky s vánočními posypkami plněné krémovou a bohatou náplní z hořké čokolády si zamiluje celá vaše rodina a stanou se hitem letošních svátků!
Co budete potřebovat
Na skořápky:
- 150 g mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 110 g vaječných bílků (rozdělených na dvě 55 gramové porce)
- 150 g krystalového cukru
- 45 ml vody
- 10 kapek zeleného gelového potravinářského barviva (volitelně)
- barevné vánoční posypky
Na náplň:
- 170 g hořké čokolády, jemně nasekané
- 170 g smetany ke šlehání
- 1/2 lžíce másla, změkčeného
Postup
Skořápky:
- 2-3 plechy vyložte pečicím papírem.
- Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte do mísy a všechny velké granule, které zbyly v sítu, vyhoďte.
- Šlehejte, aby se spojily.
- Pokud zbyde hodně velkých kousků, dejte všechnu mouku a cukr do kuchyňského robotu a minutu mixujte, poté znovu prosejte.
- Pomocí stěrky vmíchejte 55 g vaječných bílků do suchých ingrediencí a vytvořte hustou pastu.
- Do malého hrnce přidejte krystalový cukr a vodu a zahřívejte na středně vysokém plameni, dokud cukrářským teploměrem nenaměříte teplotu 117 stupňů Celsia.
- Mezitím, co se vaří cukr, šlehejte dalších 55 g vaječných bílků, dokud nezpění a nezačnou se v nich tvořit malé pevné bublinky.
- Jakmile cukrový sirup dosáhne požadované teploty, snižte rychlost mixéru a opatrně přidejte horký sirup do vaječných bílků.
- Nechte ho stékat pomalým proudem podél strany mixovací nádoby.
- Jakmile přidáte všechen sirup, zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte 3-4 minuty, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Zastavte mixér a přidejte gelové potravinářské barvivo.
- Pokračujte ve šlehání bílků ještě několik minut, dokud nebudou husté, lesklé a nevytvoří tuhé špičky.
- Pusinky nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Část pusinek naberte špachtlí a přidejte je do mandlovo-cukrové pasty.
- Skládejte technikou macaronage viz recepty výše.
- Přidejte zbývající pusinky a pokračujte ve skládání těsta, dokud těsto nezřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku.
- Těsto přendejte do zdobícího sáčku se středně velkou kulatou špičkou.
- Zajistěte konec sáčku sponou nebo gumičkou.
- Těsto nanášejte na připravený plech v rovnoměrných kruzích o průměru asi 4 cm.
- Několikrát poklepejte pečicím plechem o pult, abyste z makronek uvolnili vzduchové bubliny.
- Párátkem propíchejte zbylé vzduchové bubliny.
- Posypte makronky posypkami.
- Nechte makronky 30–60 minut odležet, aby oschly.
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Pečte po jednom plechu 12-14 minut.
- Makronky jsou hotové, když jsou vršky ztužené a při lehkém poklepání se málo nebo vůbec nevrtí.
- Před vyjmutím z plechu nechte úplně vychladnout.
Náplň:
- Do středně velké misky dejte najemno nasekanou čokoládu.
- Smetanu zahřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 30-45 sekund, dokud nebude horká na dotek.
- Horkou smetanu nalijte na čokoládu a nechte pár minut odležet.
- Míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
- V případě potřeby vložte zpět do mikrovlnné trouby dalších 15 sekund, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Vmíchejte máslo.
- Nechte uležet při pokojové teplotě (nebo v lednici), dokud náplň nezhoustne.
- Po ztuhnutí vyšlehejte náplň pomocí ručního mixéru do nadýchané konzistence.
- Dejte našlehanou náplň do malého zdobícího sáčku s malou kulatou špičkou.
- Na plochou stranu jedné makronky naneste kolečka náplně a přiklopte další makronkou.
- Dobrou chuť!
Makronky se zázvorovou náplní a hruškovým želé
Tyto krásné červené makronky jsou plněné našlehanou zázvorovo-vanilkovou ganache a hruškovým želé. Zázvor dokonale zvýrazňuje chuť hrušek, což tvoří skvělou sváteční chuťovou kombinaci.
Co budete potřebovat
Na skořápky:
- 100 g vaječných bílků
- 90 g krystalového cukru
- 4 g sušených bílků
- 130 g moučkového cukru
- 130 g mandlové mouky
- pár kapek červeného gelového potravinářského barviva
Na hruškové želé:
- 250 g hruškového pyré
- 30 g invertního cukru, např. světlého kukuřičného sirupu nebo glukózového sirupu
- 50 g krupicového cukru
- 20 g citronové šťávy
- 6 g pektinu smíchaného s 30 g krupicového cukru
- 1 plát želatiny nabobtnalý ve studené vodě
Na zázvorovou náplň:
- 375 g šlehačky de luxe
- 37 g invertního cukru, např. lehký kukuřičný sirup nebo glukózový sirup
- sůl podle chuti
- 1 vanilkový lusk
- zázvorový prášek podle chuti (začněte s ¼ – ½ lžičkou)
- 100 g vysoce kvalitní bílé čokolády
- 3 pláty želatiny nabobtnalé ve studené vodě
- čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na plátky
Postup
Skořápky:
- Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
- Do mísy dejte krystalový cukr a sušené bílky a dobře promíchejte.
- Pokud není mandlová mouka super jemná, trochu ji promixujte v kuchyňském robotu.
- Do samostatné mísy prosejte nadvakrát mandlovou mouku a moučkový cukr.
- Uchovávejte všechny nádoby zakryté víčky.
- V míse stolního mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte bílky na střední rychlost do pěny.
- Postupně přidávejte směs krystalového cukru a bílků a pokračujte ve šlehání na střední rychlost, dokud nebudete mít lesklé tuhé vrcholy.
- Přidejte polovinu pusinek do směsi mandlové mouky a moučkového cukru.
- Přidejte gelové potravinářské barvivo
- Jemně stěrkou překládejte, dokud se suché ingredience nezapracují.
- Přidejte zbývající pusinky.
- Jemně překládejte, dokud těsto nebude lesklé a nezřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku.
- Vložte kulatou špičku (např. Wilton 12) do zdobícího sáčku a opatrně do sáčku nalijte těsto.
- Na silikonovou podložku nebo plech vyložený pečícím papírem dělejte malé kruhy.
- Nechte odpočívat na kuchyňské lince, dokud na makronkách nevznikne slupka a dokud se jich nebudete moct jemně dotknout, aniž by se těsto lepilo na prsty.
- Makronky vložte do trouby a pečte při 150 stupních Celsia 15-18 minut.
- Před vyjmutím z plechu nechte makronky vychladnout.
Hruškové želé:
- Plát želatiny dejte do mísy se studenou vodou,
- V hrnci smíchejte hruškové pyré, invertní cukr, cukr a citronovou šťávu.
- Zahřívejte na středně vysokou teplotu, dokud teplota směsí nedosáhne 40-44 stupňů Celsia.
- Sundejte z plotny a za stálého šlehání pomalu přisypávejte směs pektinu a cukru.
- Dobře promíchejte.
- Dejte zpět na plotnu a za stálého míchání vařte asi 30 – 60 sekund.
- Sundejte z plotny, nechte směs vychladnout na 65 stupňů Celsia nebo méně, poté vymačkejte přebytečnou vodu z nabobtnalé želatiny a přidejte ji do směsi.
- Dobře promíchejte.
- Okamžitě nalijte do malých silikonových forem ve tvaru polokoule.
- Dejte do mrazáku.
Zázvorová náplň:
- Plát želatiny dejte do mísy se studenou vodou.
- Čokoládu nasekejte na malé kousky a vložte do žáruvzdorné misky.
- Nakrájejte vanilkový lusk a odstraňte semínka.
- Vložte semínka a lusk do hrnce se smetanou.
- Přidejte jak čerstvý zázvor, tak zázvorový prášek.
- Zahřejte k mírnému varu.
- Poté nechte 15-30 minut odstát.
- Vyjměte ze směsi vanilkový lusk a čerstvý zázvor.
- Zahřejte k mírnému varu, nalijte na čokoládu a nechte 30-60 sekund uležet.
- Poté jemně promíchejte stěrkou a poté emulgujte pomocí mixéru.
- Vymačkejte vodu z želatiny, přidejte čokoládovou směs a promíchejte.
- Zakryjte plastovým obalem a nechte ztuhnout v lednici ideálně přes noc.
- Ráno směs vyšlehejte šlehačem, aby byla krásně nadýchaná.
Sestavení makronek:
- Vyšlehanou zázvorovou náplň vložte do zdobícího sáčku s 1M zdobící špičkou.
- Ze směsi vytvarujte krouživým pohybem růžici na makronkovou skořápku.
- Ve středu růžice pomocí hluboké malé lžičky udělejte místo.
- Vyjměte zmrazené hruškové gelée ze silikonové formy a vložte do středu zázvorové směsi pomocí párátka.
- Pracujte rychle, aby želé nezměklo.
- Pokud změkne, vložte jej na několik minut zpět do mrazáku.
- Na hruškové želé přiklopte další skořápku.
- Makronky ozdobte dle libosti.
Inspirujte se i našimi návody na výrobu vlasního adventního věnce. Není na tom nic těžkého a možností existuje nespočet!
Technika macaronage
Při přípravě makronek je macaronage, neboli pečlivé vmíchání mandlové mouky s cukrem do sněhu, naprosto zásadním momentem celého procesu.
A jak tedy na to?
- Do mísy nasypte polovinu mandlové směsi a přidejte sníh.
- Pomocí silikonové stěrky začněte směs promíchávat.
- Jakmile se těsto začne spojovat, ale stále vidíte suchá místa, přidejte druhou polovinu směsi a opět promíchejte.
- Nyní můžete začít s technikou nazývanou „macaronage“.
- Při macaronage občas otočte mísou a stěrkou tlačte těsto proti dnu a stěnám mísy.
- Pohybem, jako kdybyste stěrkou „splácávali“ sníh dolů, postupně vyhánějte ze směsi vzduch.
- Tím se těsto stane tekutějším, lesklým a hladkým, bez hrudek sněhu.
- Občas vyčistěte stěrku a zajistěte, aby se všechny části těsta důkladně spojily.
- Opakujte cca 50krát.
Když máte správnou konzistenci těsta, mělo by se chovat jako tekoucí láva. Když zvednete stěrku z těsta, mělo by pomalu stékat a vytvářet jemnou krajku. Důležité je těsto nepřemíchat, protože by se stalo příliš tekutým.
Pro představu se podívejte se na podrobný videonávod:
A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční makronky líbily? Napište nám do komentářů!