E-shop vánoční osvětlení

Vánoční makronky s čokoládovou náplní

12. 9. 2025

Oku lahodící zelené makronky s vánočními posypkami plněné krémovou a bohatou náplní z hořké čokolády si zamiluje celá vaše rodina a stanou se hitem letošních svátků!

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 150 g mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 110 g vaječných bílků (rozdělených na dvě 55 gramové porce)
  • 150 g krystalového cukru
  • 45 ml vody
  • 10 kapek zeleného gelového potravinářského barviva (volitelně)
  • barevné vánoční posypky

Na náplň:

  • 170 g hořké čokolády, jemně nasekané
  • 170 g smetany ke šlehání
  • 1/2 lžíce másla, změkčeného

Postup

Skořápky:

  • 2-3 plechy vyložte pečicím papírem.
  • Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte do mísy a všechny velké granule, které zbyly v sítu, vyhoďte. 
  • Šlehejte, aby se spojily. 
  • Pokud zbyde hodně velkých kousků, dejte všechnu mouku a cukr do kuchyňského robotu a minutu mixujte, poté znovu prosejte. 
  • Pomocí stěrky vmíchejte 55 g vaječných bílků do suchých ingrediencí a vytvořte hustou pastu.
  • Do malého hrnce přidejte krystalový cukr a vodu a zahřívejte na středně vysokém plameni, dokud cukrářským teploměrem nenaměříte teplotu 117 stupňů Celsia. 
  • Mezitím, co se vaří cukr, šlehejte dalších 55 g vaječných bílků, dokud nezpění a nezačnou se v nich tvořit malé pevné bublinky.
  • Jakmile cukrový sirup dosáhne požadované teploty, snižte rychlost mixéru a opatrně přidejte horký sirup do vaječných bílků.
  • Nechte ho stékat pomalým proudem podél strany mixovací nádoby. 
  • Jakmile přidáte všechen sirup, zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte 3-4 minuty, dokud se nevytvoří měkké vrcholy. 
  • Zastavte mixér a přidejte gelové potravinářské barvivo.
  • Pokračujte ve šlehání bílků ještě několik minut, dokud nebudou husté, lesklé a nevytvoří tuhé špičky. 
  • Pusinky nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Část pusinek naberte špachtlí a přidejte je do mandlovo-cukrové pasty.
  • Skládejte technikou macaronage viz recepty výše.
  • Přidejte zbývající pusinky a pokračujte ve skládání těsta, dokud těsto nezřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku. 
  • Těsto přendejte do zdobícího sáčku se středně velkou kulatou špičkou. 
  • Zajistěte konec sáčku sponou nebo gumičkou.
  • Těsto nanášejte na připravený plech v rovnoměrných kruzích o průměru asi 4 cm.
  • Několikrát poklepejte pečicím plechem o pult, abyste z makronek uvolnili vzduchové bubliny.
  • Párátkem propíchejte zbylé vzduchové bubliny.
  • Posypte makronky posypkami.
  • Nechte makronky 30–60 minut odležet, aby oschly.
  • Předehřejte troubu na 160°C. 
  • Pečte po jednom plechu 12-14 minut. 
  • Makronky jsou hotové, když jsou vršky ztužené a při lehkém poklepání se málo nebo vůbec nevrtí. 
  • Před vyjmutím z plechu nechte úplně vychladnout.

Náplň:

  • Do středně velké misky dejte najemno nasekanou čokoládu. 
  • Smetanu zahřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 30-45 sekund, dokud nebude horká na dotek. 
  • Horkou smetanu nalijte na čokoládu a nechte pár minut odležet. 
  • Míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
  • V případě potřeby vložte zpět do mikrovlnné trouby dalších 15 sekund, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  • Vmíchejte máslo.
  • Nechte uležet při pokojové teplotě (nebo v lednici), dokud náplň nezhoustne. 
  • Po ztuhnutí vyšlehejte náplň pomocí ručního mixéru do nadýchané konzistence.
  • Dejte našlehanou náplň do malého zdobícího sáčku s malou kulatou špičkou. 
  • Na plochou stranu jedné makronky naneste kolečka náplně a přiklopte další makronkou.
  • Dobrou chuť!
Zelené makronky s vánočními posypkami plněné krémovou a bohatou náplní z hořké čokolády.
www.bakeorbust.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.3 / 5 (32 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *