Vánoční makronky s čokoládovou náplní
12. 9. 2025
Oku lahodící zelené makronky s vánočními posypkami plněné krémovou a bohatou náplní z hořké čokolády si zamiluje celá vaše rodina a stanou se hitem letošních svátků!
Co budete potřebovat
Na skořápky:
- 150 g mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 110 g vaječných bílků (rozdělených na dvě 55 gramové porce)
- 150 g krystalového cukru
- 45 ml vody
- 10 kapek zeleného gelového potravinářského barviva (volitelně)
- barevné vánoční posypky
Na náplň:
- 170 g hořké čokolády, jemně nasekané
- 170 g smetany ke šlehání
- 1/2 lžíce másla, změkčeného
Postup
Skořápky:
- 2-3 plechy vyložte pečicím papírem.
- Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte do mísy a všechny velké granule, které zbyly v sítu, vyhoďte.
- Šlehejte, aby se spojily.
- Pokud zbyde hodně velkých kousků, dejte všechnu mouku a cukr do kuchyňského robotu a minutu mixujte, poté znovu prosejte.
- Pomocí stěrky vmíchejte 55 g vaječných bílků do suchých ingrediencí a vytvořte hustou pastu.
- Do malého hrnce přidejte krystalový cukr a vodu a zahřívejte na středně vysokém plameni, dokud cukrářským teploměrem nenaměříte teplotu 117 stupňů Celsia.
- Mezitím, co se vaří cukr, šlehejte dalších 55 g vaječných bílků, dokud nezpění a nezačnou se v nich tvořit malé pevné bublinky.
- Jakmile cukrový sirup dosáhne požadované teploty, snižte rychlost mixéru a opatrně přidejte horký sirup do vaječných bílků.
- Nechte ho stékat pomalým proudem podél strany mixovací nádoby.
- Jakmile přidáte všechen sirup, zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte 3-4 minuty, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Zastavte mixér a přidejte gelové potravinářské barvivo.
- Pokračujte ve šlehání bílků ještě několik minut, dokud nebudou husté, lesklé a nevytvoří tuhé špičky.
- Pusinky nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Část pusinek naberte špachtlí a přidejte je do mandlovo-cukrové pasty.
- Skládejte technikou macaronage viz recepty výše.
- Přidejte zbývající pusinky a pokračujte ve skládání těsta, dokud těsto nezřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku.
- Těsto přendejte do zdobícího sáčku se středně velkou kulatou špičkou.
- Zajistěte konec sáčku sponou nebo gumičkou.
- Těsto nanášejte na připravený plech v rovnoměrných kruzích o průměru asi 4 cm.
- Několikrát poklepejte pečicím plechem o pult, abyste z makronek uvolnili vzduchové bubliny.
- Párátkem propíchejte zbylé vzduchové bubliny.
- Posypte makronky posypkami.
- Nechte makronky 30–60 minut odležet, aby oschly.
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Pečte po jednom plechu 12-14 minut.
- Makronky jsou hotové, když jsou vršky ztužené a při lehkém poklepání se málo nebo vůbec nevrtí.
- Před vyjmutím z plechu nechte úplně vychladnout.
Náplň:
- Do středně velké misky dejte najemno nasekanou čokoládu.
- Smetanu zahřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 30-45 sekund, dokud nebude horká na dotek.
- Horkou smetanu nalijte na čokoládu a nechte pár minut odležet.
- Míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
- V případě potřeby vložte zpět do mikrovlnné trouby dalších 15 sekund, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Vmíchejte máslo.
- Nechte uležet při pokojové teplotě (nebo v lednici), dokud náplň nezhoustne.
- Po ztuhnutí vyšlehejte náplň pomocí ručního mixéru do nadýchané konzistence.
- Dejte našlehanou náplň do malého zdobícího sáčku s malou kulatou špičkou.
- Na plochou stranu jedné makronky naneste kolečka náplně a přiklopte další makronkou.
- Dobrou chuť!

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.