Vánoční medové perníčky
12. 9. 2025
Tento recept je nejen výborný, ale také zdravý, protože neobsahuje rafinovaný cukr, ale pouze přírodní cukr, který se nachází v medu.
Ingredience
- 100 g žitné mouky
- 50 g špaldové mouky
- 70 g mletých ořechů
- 70 g medu – kvalitní od českých výrobců
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje – kvalitní rostlinný
- 1 lžíce perníkového koření
Postup
- Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Nachystejte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
- Mouku žitnou i špaldovou prosejte.
- Ke směsi z mouky přidejte ořechy, med, vejce, olej a perníkové koření.
- Celou směs zpracujte v hladké těsto tak, aby se nelepilo a vložte jej na 12 hodin do lednice.
- Další den těsto na vánoční perníčky vyválejte a začněte vykrajovat.
- Než perníčky vložíte do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem nebo roztopenou kvalitní hořkou čokoládou.
- Pečte na 180 °C asi 5–6 minut.

Perníčky můžete ozdobit některou z polev, které najdete v tomto článku nebo se můžete inspirovat dalšími polevami na vánoční cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě