Vánoční medové perníčky

12. 9. 2025

Tento recept je nejen výborný, ale také zdravý, protože neobsahuje rafinovaný cukr, ale pouze přírodní cukr, který se nachází v medu.

Ingredience

  • 100 g žitné mouky
  • 50 g špaldové mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 70 g medu – kvalitní od českých výrobců
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje – kvalitní rostlinný 
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup 

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Nachystejte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
  • Mouku žitnou i špaldovou prosejte.
  • Ke směsi z mouky přidejte ořechy, med, vejce, olej a perníkové koření.
  • Celou směs zpracujte v hladké těsto tak, aby se nelepilo a vložte jej na 12 hodin do lednice.
  • Další den těsto na vánoční perníčky vyválejte a začněte vykrajovat.
  • Než perníčky vložíte do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem nebo roztopenou kvalitní hořkou čokoládou.
  • Pečte na 180 °C asi 5–6 minut.

perníčky ve tvaru stromečku, vloček a postav na pečícím papíře
zdroj: countryliving.com

Perníčky můžete ozdobit některou z polev, které najdete v tomto článku nebo se můžete inspirovat dalšími polevami na vánoční cukroví.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.7 / 5 (34 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *