Vánoční nepečené cukroví se Salkem
12. 9. 2025
Salko do cukroví jednoznačně patří. Připravte si nepečené cukroví se sladkým kondenzovaným mlékem, po kterém se jen zapráší!
Ingredience
- 1 Salko
- 150 g másla
- 120 g strouhaného kokosu
- 100 g drcených piškotů
- mandle
- kokos na obalení
Postup
- Plechovku Salka vložte do hrnce s vodou a vařte 2–2,5 hodiny při mírné teplotě. Snahou je, aby Salko zkaramelizovalo. Nechte vychladnout a obsah plechovky přelijte do misky. Přidejte změklé máslo a společně vyšlehejte.
- Pokud se nechcete zdržovat vařením Salka, můžete jej v obchodě koupit již zkaramelizované.
- Do hotové směsi přisypte strouhaný kokos, nadrcené piškoty a důkladně promíchejte, aby vznikla hladká hmota.
- Pokud se vám bude zdát směs příliš lepivá, přidejte ještě trochu drcených piškotů, případně kokosu.
- Vypracovanou hmotu vložte na 3 hodiny do ledničky, aby ztuhla.
- Zatímco bude hmota tuhnout, připravte si mandle, které budete blanšírovat.
- Mandle zalijte vroucí vodou. Jakmile bude voda vlažná, mandle vyndejte a začněte je vylupovat. Chytněte mandli mezi prsty a zmáčknete, až ze slupky vyklouzne.
- Následně vyndejte těsto a pomocí lžičky ukrajujte kousky. Ty budete tvarovat do kuličky a doprostřed každé z nich zasunete mandli.
- Nakonec každou kuličku obalte v kokosu a dejte je všechny ztuhnout do lednice.

Máte rádi cukroví se Salkem? Pak prozkoumejte recepty na karamelové vánoční cukroví, které je plné slaďoučkého kondenzovaného mléka.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě