E-shop vánoční osvětlení

Vánoční pečená šunka na medu

12. 9. 2025

I když v názvu receptu je na medu, doporučujeme nepoužívat pouze med, ale zkombinovat ho s javorovým sirupem a cukrem. Chuť bude vyváženější a s glazurou se bude lépe pracovat.

Ingredience:

  • cca 4 kg šunky s kostí
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/3 šálku medu
  • 1/3 šálku javorového sirupu
  • 2 PL dijonské hořčice
  • celé hřebíčky

Postup:

  1. V misce míchejte med, cukr, javorový sirup a hořčici.
  2. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Předehřejte troubu na 170°C.
  4. Ostrým nožem zajeďte pod kůži šunky.
  5. Kůži opatrně oddělte v jednom kuse tak, že prsty přejedete mezi kůží a tukem.
  6. Do tuku udělejte kosočtverečné zářezy hluboké asi půl centimetru.
  7. Do středů těchto kosočtverců zapíchejte hřebíček.
  8. Šunku přendejte do přepraveného pekáče a potřete ji přibližně třetinou glazury.
  9. Pečte v troubě na nejnižší polici přibližně hodinu a půl.
  10. V mezidobě ještě dvakrát potřete medovou glazurou.

Vánoční pečená šunka chutná skvěle s pečenými brambory či bramborovou kaší.

Šunka v celku zdobená hřebíčky a potřená medovou glazurou.
zdroj: delicious.com.au

Ani o svátcích se nemusíte vzdávat polévek? Zahřejí i zasytí zároveň. Inspirujte se našimi recepty na vánoční hrachovku.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.4 / 5 (18 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *