Vánoční pečená šunka na medu
12. 9. 2025
I když v názvu receptu je na medu, doporučujeme nepoužívat pouze med, ale zkombinovat ho s javorovým sirupem a cukrem. Chuť bude vyváženější a s glazurou se bude lépe pracovat.
Ingredience:
- cca 4 kg šunky s kostí
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku medu
- 1/3 šálku javorového sirupu
- 2 PL dijonské hořčice
- celé hřebíčky
Postup:
- V misce míchejte med, cukr, javorový sirup a hořčici.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Ostrým nožem zajeďte pod kůži šunky.
- Kůži opatrně oddělte v jednom kuse tak, že prsty přejedete mezi kůží a tukem.
- Do tuku udělejte kosočtverečné zářezy hluboké asi půl centimetru.
- Do středů těchto kosočtverců zapíchejte hřebíček.
- Šunku přendejte do přepraveného pekáče a potřete ji přibližně třetinou glazury.
- Pečte v troubě na nejnižší polici přibližně hodinu a půl.
- V mezidobě ještě dvakrát potřete medovou glazurou.
Vánoční pečená šunka chutná skvěle s pečenými brambory či bramborovou kaší.

Ani o svátcích se nemusíte vzdávat polévek? Zahřejí i zasytí zároveň. Inspirujte se našimi recepty na vánoční hrachovku.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup