E-shop vánoční osvětlení

Vánoční plněné ořechy

12. 9. 2025

Pokud o vánočních svátcích nepečete slepované či chcete-li plněné ořechy, pak to nejsou ty pravé Vánoce.

Slepované ořechy jsou přímo božskou manou, a jakmile je jednou ochutnáte, nikdy nebudete mít dost.

Doporučujeme upéct hned několik dávek, abyste pak měli vůbec co servírovat na Štědrý den.


Co budeme na slepované ořechy potřebovat?

  • 300 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 230 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka mleté skořice

Postup:

  • Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme mleté vlašské ořechy, mletou skořici, na kostičky nakrájené máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 3 až 4 hodiny odpočinout.
  • Mezitím si připravíme formičky, do kterých budeme. Odpočaté těsto vyndáme a do každé formičky vtlačíme kousek těsta. Stačí jen malý, protože těsto musíme do formičky namačkat tak, aby zaplnilo celý prostor, ale zároveň se utvořil důlek, který pak budeme po upečení plnit náplní.
  • Vzhledem k tomu, že máslové těsto jde snadno vyklopit, není nutno formičky vymazávat. Ovšem pokud máte nově zakoupené a nemáte jistotu s vyklápěním, můžete je klidně zlehka máznout.
  • Jakmile máme formičky naplněné, naskládáme je na plech a vložíme do trouby předehřáté na 165°C.
  • Pečeme zhruba 10 minut, záleží samozřejmě na typu trouby. Ořechy ihned po upečení velmi opatrně vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Jedna dávka by měla vystačit zhruba na 74 až 80 půlek ořechů.
Plněné ořechy jako vánoční cukroví.

Spodky pusinek můžete namočit do čokoládové polevy, chutnají pak ještě lépe.

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.5 / 5 (36 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *