Pečení cukroví se blíží.
Pokud přemýšlíte, jaké druhy letos napéct, máte opravdu pestrý výběr.
Pro inspiraci však můžete využít i tyto recepty na pracny jinak zvané medvědí tlapky v sedmi variantách.
Jde o pečivo s ořechovou chutí, které se rozplývá na jazyku.
Tradiční medvědí tlapky se skořicí
Medvědí tlapky si můžete připravit podle tohoto tradičního receptu. S tímto nic nezkazíte.
Ingredience:
- 200 g másla
- 270 g polohrubé mouky
- 10 g mletých ořechů
- 2 žloutky
- 150 g cukru moučky
- 30 g kakaa
- mletá skořice
- citronová kůra z ½ citronu
- 4 mleté hřebíčky
Postup:
- Ze surovin vypracujeme těsto.
- Zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit přes noc do lednice.
- Druhý den těstem plníme vymazané formičky.
- Pečeme při 180°C asi 20 minut.
- Ještě horké vyklopíme z formiček a obalíme v cukru moučce.
Podívejte se také na videorecept na pracny se skořicí:
Zdravé bezlepkové pracny s čokoládou
Fitness recept na pracny je také samozřejmostí. Stačí nahradit pár surovin a odlehčená varianta bez lepku je na světě.
Ingredience:
- 50 g mascarpone nebo čerstvého sýru typu Lučina
- 80 g másla
- 1 vajíčko
- 100 g kokosové mouky
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička kakaa
- 10 lžiček erythritolu
- 2 lžičky citronové kůry
- 1 lžička mleté skořice
- lžička mletého hřebíčku
- 30 ml rumu
- 3 lžíce nastrouhané víceprocentní čokolády
- Erythritol na obalení
Postup:
- Suroviny smícháme, plníme formičky.
- Pečeme na 200 °C po dobu 20 minut.
- Hned vyklopíme a obalíme v mletém erythritolu nebo cukru.
Čokoládové pracny se špaldovou moukou
Recept na medvědí tlapky může být obohacen i o čokoládu. A to ocení zejména milovníci této suroviny.
Ingredience:
- 700 g špaldové mouky
- 300 g moučkového cukru
- 300 g vlašských ořechů (mletých)
- 500 g másla
- hořká čokoláda (víceprocentní)
- ¼ lžičky skořice
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Ze surovin zpracujeme těsto.
- Zabalíme do fólie a dáme přes noc chladit do lednice.
- Těsto dáme do máslem vymazaných formiček.
- Pečeme na 200 °C asi 15 minut.
- Ještě horké vyklopíme a obalujeme v cukru.
Tip: Vyzkoušejte také další oříškové vánoční cukroví.
Objevte další recepty
Medvědí tlapky z tatranek
Tatrankové pracny jsou oblíbenou variantou, která je rychlá a navíc nevyžaduje použití oříšků. Pokud tedy nemáte po ruce oříšky, vyzkoušejte tento recept. Litovat nebudete.
Ingredience:
- 3 ks oříškových tatranek
- 190 g másla nebo Hery
- 75 g cukru moučky
- 1 vejce
- 225 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
Postup:
- Tatranky nameleme nebo nastrouháme, smícháme s ostatními ingrediencemi.
- Plníme vymazané formičky.
- Pečeme při 200 °C cca 20 minut.
- Ještě horké vyndáme a obalujeme v cukru.
Medvědí tlapky se škvarkami
Vepřové škvarky a sladké? Jde to dohromady? Ano! Stačí vyzkoušet.
Ingredience:
- 800 g hladké mouky
- 150 g cukru moučky
- 3 vejce
- 350 g mletých škvarek
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce kakaa
- kůra z ½ citronu
- 150 g másla
- ½ prášku do pečiva
- cukr moučky na obalení
Postup:
- Ze surovin zpracujeme těsto a dáme do lednice alespoň na půl hodiny odpočinout.
- Těstem pak plníme vymazané formičky.
- Pečeme při 190°C asi 20 minut.
- Po upečení vyklopíme z formiček a obalíme v cukru.
Sádlové pracny s vlašskými ořechy
Sádlo doplněné do těsta na pracny dodá potřebnou vláčnost. A po chuťové stránce jsou také výborné.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g cukru moučky
- 300 g vepřového sádla
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- ½ prášku do pečiva
- cukr moučky na obalení
Postup:
- Ze surovin vypracujeme těsto.
- Necháme jej 15 minut odpočívat v chladu.
- Pak plníme vymazané formičky.
- Pečeme při 170°C asi 20 minut.
- Po upečení vyklopíme a obalujeme v moučce.
Nejlepší kokosové pracny
Vůně kokosu je zde zastoupena namísto oříšků. Přesto však patří k oblíbeným. Může nadchnout ty, kdo oříšky nemohou jíst, nebo je nemají rádi.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g kokosové moučky
- 300 g cukru moučky nebo strouhaného kokosu (dle hustoty těsta)
- ½ lžičky prášku do pečiva
- cukr moučky nebo čokoláda na obalení
Postup:
- Ze surovin zpracujeme těsto.
- Tím pak plníme vymazané formičky.
- Pečeme při 160 °C dozlatova.
- Ještě horké obalíme v cukru nebo po vychlazení máčíme poloviny v čokoládě.
Medvědí tlapky jsou formičkovým vánočním cukrovím, které je snadné na přípravu.
Výhodou je, že je již nemusíme dále zdobit, jako je tomu třeba u jiných druhů cukroví.
K dokonalosti postačí obalení v moučkovém cukru, kdo má rád, může však namočit v čokoládě.
Pokud jste pracny ještě nejedli, chutnají po oříšcích, kakau, skořici a mají jemný nádech citronu.
Díky přítomnému tuku se na jazyku rozplývají a jsou neodolatelné.
Tuk v tomto případě může znamenat máslo, rostlinný ztužený tuk nebo dokonce sádlo.
Ze sádla se dá udělat i mimo jiné další výborné sádlové cukroví.