Vánoční pusinky s kokosem, mandlemi a bílou čokoládou
12. 9. 2025
Úžasné pusinky s domácí mandlovou moukou, namočené v bílé čokoládě a obalené strouhaným kokosem mají naprosto dokonalou texturu i chuť. To prostě musíte vyzkoušet!
Budete potřebovat:
- 4 bílky, pokojové teploty
- 240 g prosátého moučkového cukru
- 80 g mandlí natural
- 350 g kvalitní bílé čokolády na vaření
- 250 g strouhaného kokosu
Postup:
Příprava mandlí a cukru:
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200°C.
- Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte mandle v troubě cca 5 minut, dokud nebudou zlatohnědé a lehce aromatické.
- Dávejte na ně dobrý pozor, protože se snadno spálí.
- Po vychladnutí velmi jemně nasekejte nebo rozdrťte v kuchyňském robotu.
- Hluboký pekáč vyložte pečicím papírem a nasypte do něj cukr.
- Pečte 5 minut, dokud se okraje nezačnou rozpouštět.
- Vyjměte cukr z trouby a snižte teplotu na 100°C.
Příprava sněhových pusinek:
- Vytřete misku mixéru.
- Vlijte bílky a šlehejte na nízkou rychlost 2 minuty, dokud se nevytvoří malé bublinky.
- Zapněte šlehač na střední/vysokou rychlost a šlehejte 5–8 minut, dokud se nevytvoří velmi tuhé špičky.
- Nechte šlehač zapnutí a postupně po lžících přidávejte cukr.
- Mezi každým přidáním dobře prošlehejte, aby se cukr rozpustil.
- Jakmile je všechen cukr zapracován, pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut, dokud se cukr nerozpustí.
- To zjistíte tak, že zkusíte vzít trochu pusinek mezi palec a ukazováček a promnete.
- Pokud cítíte cukr, pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs hladká a lesklá.
- Pomocí velké špachtle velmi jemně vmíchejte rozdrcené mandle do pusinek.
- Jemně lžící nabírejte pusinky do velkého zdobícího sáčku s kulatou tryskou o průměru 1 cm a nanášejte pusinky na vyložený plech.
- Chcete-li mít přibližně 40 pusinek, průměr základny pusinky by měl být asi 4-5 cm.
- Při nanášení pusinek držte trysku blízko plechu a při stlačení ji mírně zvedněte, aby pusinka mohla vytvořit vrchol.
- Pusinky pečte 45 minut až 1 a 1/2 hodiny, v závislosti na vaší troubě, dokud se nezdají být křupavé a lehce zlaté.
- Zkuste jednou pusinkou jemně poklepat o plech.
- Pokud zní dutě, vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte v troubě pomalu vychladnout.
Příprava čokolády:
- Nalámanou bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Neustále seškrabujte čokoládu ze stěn misky, aby se nepřipálila.
- Jakmile je téměř všechna čokoláda rozpuštěna, stáhněte ji z ohně a pokračujte v míchání, dokud se úplně nerozpustí.
- Čokoládu nechte mírně vychladnout, asi 5 minut.
- Základ vychladlých pusinek ponořte do čokolády a jemně jimi protřepejte.
- Můžete je ponořit tak hluboko, jak chcete.
- Pak jemně ponořte každou pusinku do kokosu tak, aby přilnul k bílé čokoládě.
- Obalené pusinky vraťte na čerstvě vyložené plechy a nechte vychladnout, dokud čokoláda neztuhne.
- Dobrou chuť!

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.