E-shop vánoční osvětlení

Vánoční pusinky s kokosem, mandlemi a bílou čokoládou

12. 9. 2025

Úžasné pusinky s domácí mandlovou moukou, namočené v bílé čokoládě a obalené strouhaným kokosem mají naprosto dokonalou texturu i chuť. To prostě musíte vyzkoušet!

Budete potřebovat:

  • 4 bílky, pokojové teploty
  • 240 g prosátého moučkového cukru
  • 80 g mandlí natural
  • 350 g kvalitní bílé čokolády na vaření 
  • 250 g strouhaného kokosu

Postup:

Příprava mandlí a cukru:

  • Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200°C.
  • Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte mandle v troubě cca 5 minut, dokud nebudou zlatohnědé a lehce aromatické. 
  • Dávejte na ně dobrý pozor, protože se snadno spálí. 
  • Po vychladnutí velmi jemně nasekejte nebo rozdrťte v kuchyňském robotu.
  • Hluboký pekáč vyložte pečicím papírem a nasypte do něj cukr. 
  • Pečte 5 minut, dokud se okraje nezačnou rozpouštět. 
  • Vyjměte cukr z trouby a snižte teplotu na 100°C.

Příprava sněhových pusinek:

  • Vytřete misku mixéru. 
  • Vlijte bílky a šlehejte na nízkou rychlost 2 minuty, dokud se nevytvoří malé bublinky. 
  • Zapněte šlehač na střední/vysokou rychlost a šlehejte 5–8 minut, dokud se nevytvoří velmi tuhé špičky. 
  • Nechte šlehač zapnutí a postupně po lžících přidávejte cukr.
  • Mezi každým přidáním dobře prošlehejte, aby se cukr rozpustil.
  • Jakmile je všechen cukr zapracován, pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut, dokud se cukr nerozpustí. 
  • To zjistíte tak, že zkusíte vzít trochu pusinek mezi palec a ukazováček a promnete.
  • Pokud cítíte cukr, pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs hladká a lesklá.
  • Pomocí velké špachtle velmi jemně vmíchejte rozdrcené mandle do pusinek.
  • Jemně lžící nabírejte pusinky do velkého zdobícího sáčku s kulatou tryskou o průměru 1 cm a nanášejte pusinky na vyložený plech. 
  • Chcete-li mít přibližně 40 pusinek, průměr základny pusinky by měl být asi 4-5 cm. 
  • Při nanášení pusinek držte trysku blízko plechu a při stlačení ji mírně zvedněte, aby pusinka mohla vytvořit vrchol.
  • Pusinky pečte 45 minut až 1 a 1/2 hodiny, v závislosti na vaší troubě, dokud se nezdají být křupavé a lehce zlaté.
  • Zkuste jednou pusinkou jemně poklepat o plech.
  • Pokud zní dutě, vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte v troubě pomalu vychladnout.

Příprava čokolády:

  • Nalámanou bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
  • Neustále seškrabujte čokoládu ze stěn misky, aby se nepřipálila. 
  • Jakmile je téměř všechna čokoláda rozpuštěna, stáhněte ji z ohně a pokračujte v míchání, dokud se úplně nerozpustí.
  • Čokoládu nechte mírně vychladnout, asi 5 minut. 
  • Základ vychladlých pusinek ponořte do čokolády a jemně jimi protřepejte.
  • Můžete je ponořit tak hluboko, jak chcete. 
  • Pak jemně ponořte každou pusinku do kokosu tak, aby přilnul k bílé čokoládě.
  • Obalené pusinky vraťte na čerstvě vyložené plechy a nechte vychladnout, dokud čokoláda neztuhne.
  • Dobrou chuť!
Pusinky s domácí mandlovou moukou, namočené v bílé čokoládě a obalené strouhaným kokosem.
www.oneperfectmess.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.5 / 5 (25 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *