E-shop vánoční osvětlení

Vánoční pusinky s lískovými ořechy

12. 9. 2025

Sněhové pusinky z bílků jsou samy o sobě dost sladké. Pokud k nim však přidáte lískové ořechy, nejen že jim dodají příjemnou oříškovou chuť, ale také o něco sníží jejich sladkost. Navíc jsou božsky křupavé!

Co budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 1 šálek cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 1 šálek lehce opražených lískových ořechů, nahrubo nasekaných + 1/4 šálku lehce opražených nasekaných lískových oříšků (na posypání každé pusinky)

Postup:

  • Zadní stranu plechu o rozměrech 30 x 45 cm vyložte pečícím papírem. 
  • Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia a rošt dejte doprostřed.
  • Do důkladně vyčištěné misky dejte vaječné bílky a ujistěte se, že se do nich nedostalo ani trochu žloutku.
  • Do tekutého bílku přidejte 1 šálek cukru a špetku soli a šlehejte na vysoké otáčky asi 15 minut. 
  • Pokud používáte ruční mixér, může to trvat o 5-10 minut déle. 
  • Jakmile začnete bílky šlehat, budou velmi husté a tekuté, ale jak budete pokračovat ve šlehání, budou bílky pomalu nabývat na objemu a začnou být lesklé a perleťové.
  • Nasekejte nahrubo 1 šálek lískových ořechů.
  • Pokud plánujete pusinky dávat do zdobícího sáčku se špičkou, budete muset ořechy nasekat velmi jemně, aby špičku neucpaly.
  • Do vyšlehaných bílků přidejte nasekané kousky lískových oříšků.
  • Opatrně zapracujte lískové ořechy do bílků s minimálním počtem tahů.
  • Připravte si zdobící sáček s velkou špičkou ,,open star”. 
  • Sáček naplňte lískooříškovými pusinkami.
  • Na pečící papír nanášejte pusinky ve vzdálenosti od sebe cca 2,5 – 4 cm, případně místo zdobícího sáčku můžete použít dvě lžíce.
  • Volitelně můžete pusinky posypat dalšími nasekanými lískovými oříšky.
  • Pečte v předehřáté troubě 2 hodiny. 
  • Chcete-li zkontrolovat, zda jsou pusinky hotové, vyjměte jednu pusinku a rozlomte ji napůl. 
  • Nechte vychladnout a zkontrolujte střed. 
  • Pokud je střed suchý, jsou pusinky hotové.
  • Vypněte troubu a nechte dvířka trouby pootevřená vložením vařečky do škvíry. 
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Dobrou chuť!
Dvě lískooříškové pusinky, které drží ruka.
www.letthebakingbegin.com

Je libo i další recepty na křehké vánoční pusinky se skořicí? Vyberte si třeba variantu plněnou jablečným sněhem nebo s praženými lískovými oříšky!

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.5 / 5 (20 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *