Vánoční šlehačkové rohlíčky s kokosem
12. 9. 2025
Jistě znáte klasické vanilkové rohlíčky. Proč je ale letos nezkusit připravit trochu jinak?
Zkuste je upéct s pomocí šlehačky, která zajistí jejich lehkou strukturu a jemnou chuť!
Ingredience
- 450 g polohrubé mouky
- 120 g kokosu
- 250 g másla (můžete nahradit Herou)
- 1 žloutek
- 230 ml smetany ke šlehání
- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup
- Mouku nasypte do mísy, přidejte kokos, vanilkový cukr, kypřící prášek a promíchejte všechny suché suroviny samostatně.
- Přidejte změklé máslo či Heru, přilijte žloutek, smetanu ke šlehání a vypracujte jemné hladké těsto.
- Mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte na 2–2,5 hodiny odležet do lednice.
- Poté těsto vyndejte a odtrhávejte z něj kousky, které můžete napěchovat do silikonové formy na rohlíčky nebo do běžných pečících formiček (pokud je to potřeba, můžete je vymazat sádlem).
- Nemáte-li nic, co byste mohli použít k vytvarování rohlíčků, můžete je vytvarovat ručně.
- Naskládejte cukroví na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 160 °C.
- Rohlíčky ze šlehačkového těsta se musí upéct dozlatova. Po upečení je zlehka pocukrujte a kraje namočte do čokoládové polevy.
- Aby vám rohlíčky neztvrdly, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.

Toto šlehačkové vánoční cukroví můžete ozdobit také barevným sypáním, ovocem nebo hoblinkami z čokolády. Právě různorodost z něj dělá cukroví, které je možné připravit nejen v čase Vánoc, ale také u příležitostí narozeninových oslav nebo posezení s přáteli.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě