E-shop vánoční osvětlení

Vánoční zázvorové sušenky s whisky polevou

12. 9. 2025

Kombinace zemité žitné mouky, pikantního kandovaného zázvoru a hluboké chuti třtinové melasy rozhodně stojí za vyzkoušení! K tomu si přidejte polevu z žitné whisky, která cukroví dodá parádní šmrnc a máte cukroví, kterému nikdo neodolá. Pokud si chcete cukroví připravit bez alkoholu, jednoduše vyměňte whisky za mléko, citronovou šťávu, zázvorový sirup či obyčejnou vodu.

Co budete potřebovat

Na sušenky:

  • 1 a ¼ šálku hladké mouky
  • 1 a ¼ šálku žitné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky soli
  • 140 g rozpuštěného másla
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 velký žloutek
  • ¼ šálku třtinové melasy
  • ½ šálku jemně nasekaného kandovaného zázvoru plus 25 malých kousků na ozdobu

Na polevu:

  • 1 a ½ šálku moučkového cukru
  • ¼ šálku plus 1½ lžičky žitné whisky
  • špetka soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 175°C. 
  • 2 velké plechy vyložte pečicím papírem.
  • V malé misce smíchejte hladkou a žitnou mouku, jedlou sodu, sušený zázvor, skořici, hřebíček a sůl. 
  • Ve středně velké míse prošlehejte rozpuštěné máslo spolu s třtinovým cukrem. 
  • Rozšlehejte vejce, následně žloutek a poté zašlehejte melasu. 
  • Pomocí silikonové stěrky vmíchejte moučnou směs do vaječné směsi, dokud se téměř nespojí (mělo by zůstat několik suchých proužků). 
  • Přidejte kandovaný zázvor a pokračujte ve skládání, dokud se těsto zcela nespojí.
  • Velkou lžící rozdělte těsto na 25 částí. 
  • Jednotlivé části jemně vyválejte do kuliček a ty přeneste na připravené plechy ve vzdálenosti od sebe alespoň 5 cm.
  • Přeneste do trouby a pečte, dokud nejsou vršky sušenek popraskané a okraje zlaté, 12–14 minut. 
  • Nechte mírně vychladnout a pak sušenky přesuňte na mřížku, aby vychladly na pokojovou teplotu.
  • Mezitím si připravte polevu.
  • V malé misce vyšlehejte moučkový cukr, whisky a sůl do hladka. 
  • Vršky sušenek ponořte do polevy a setřeste přebytek. 
  • Do středu každé sušenky umístěte kousek kandovaného zázvoru, v případě potřeby použijte trochu více polevy, aby se zázvor přilepil. 
  • Před podáváním nechte odpočinout při pokojové teplotě, dokud poleva neztuhne, asi 30 minut. 
  • Cukroví vám vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu nejméně 5 dnů.
Žitné sušenky s polevou a kouskem kandovaného zázvoru na talířku.
www.saveur.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.5 / 5 (25 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *