Vánoční zázvorové sušenky s whisky polevou
12. 9. 2025
Kombinace zemité žitné mouky, pikantního kandovaného zázvoru a hluboké chuti třtinové melasy rozhodně stojí za vyzkoušení! K tomu si přidejte polevu z žitné whisky, která cukroví dodá parádní šmrnc a máte cukroví, kterému nikdo neodolá. Pokud si chcete cukroví připravit bez alkoholu, jednoduše vyměňte whisky za mléko, citronovou šťávu, zázvorový sirup či obyčejnou vodu.
Co budete potřebovat
Na sušenky:
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- 1 a ¼ šálku žitné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky soli
- 140 g rozpuštěného másla
- 1 šálek třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 1 velký žloutek
- ¼ šálku třtinové melasy
- ½ šálku jemně nasekaného kandovaného zázvoru plus 25 malých kousků na ozdobu
Na polevu:
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- ¼ šálku plus 1½ lžičky žitné whisky
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- 2 velké plechy vyložte pečicím papírem.
- V malé misce smíchejte hladkou a žitnou mouku, jedlou sodu, sušený zázvor, skořici, hřebíček a sůl.
- Ve středně velké míse prošlehejte rozpuštěné máslo spolu s třtinovým cukrem.
- Rozšlehejte vejce, následně žloutek a poté zašlehejte melasu.
- Pomocí silikonové stěrky vmíchejte moučnou směs do vaječné směsi, dokud se téměř nespojí (mělo by zůstat několik suchých proužků).
- Přidejte kandovaný zázvor a pokračujte ve skládání, dokud se těsto zcela nespojí.
- Velkou lžící rozdělte těsto na 25 částí.
- Jednotlivé části jemně vyválejte do kuliček a ty přeneste na připravené plechy ve vzdálenosti od sebe alespoň 5 cm.
- Přeneste do trouby a pečte, dokud nejsou vršky sušenek popraskané a okraje zlaté, 12–14 minut.
- Nechte mírně vychladnout a pak sušenky přesuňte na mřížku, aby vychladly na pokojovou teplotu.
- Mezitím si připravte polevu.
- V malé misce vyšlehejte moučkový cukr, whisky a sůl do hladka.
- Vršky sušenek ponořte do polevy a setřeste přebytek.
- Do středu každé sušenky umístěte kousek kandovaného zázvoru, v případě potřeby použijte trochu více polevy, aby se zázvor přilepil.
- Před podáváním nechte odpočinout při pokojové teplotě, dokud poleva neztuhne, asi 30 minut.
- Cukroví vám vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu nejméně 5 dnů.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.