Višňové kuličky s mandlemi a karamelem

12. 9. 2025

Budete potřebovat:

  • 1 ½ hrnku ovesných vloček
  • ⅓ hrnku mandlí
  • ¾ hrnku sušených třešní
  • 3 lžičky medu
  • ⅔ hrnku mandlového másla
  • 1 lžička vanilky
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • ¼ hrnku javorového sirupu
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • 2 lžíce mandlového másla
  • ½ lžičky vanilky

Postup přípravy:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na nízkou teplotu.
  • Poté nasypte rovnoměrně na plech ovesné vločky.
  • Vločky opékejte, dokud nemají zlatavou barvu – ucítíte i jemnou ořechovou vůni.
  • Poté je z trouby vytáhněte a nechte vychladnout. 
  • Ve střední misce smíchejte med, mandlové máslo, vanilku a kokosový olej. 
  • Směs vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte asi 30 sekund, dokud kokosový olej není tekutý.
  • Poté všechno smíchejte dohromady na těsto.
  • Ve velké misce smíchejte opečené vychladlé ovesné vločky, mandle (můžete je nakrájet na kousky nebo nahrubo pomlet) a sušené třešně. 
  • Přidejte směs z mikrovlnné trouby a pořádně promíchejte.
  • Z těsta tvarujte kuličky a skládejte je na tác.
  • Vložte je alespoň na 30 minut do lednice
  • Dále si připravte směs z javorového sirupu, vanilky, kokosového oleje.
  • Opět směs vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte, dokud se kokosový olej nerozpustí.
  • Celou směs dokonale promíchejte, přidejte mandlové máslo a míchejte, dokud směs nezačne mít karamelovou konzistenci. 
  • Tuto karamelovou směs nastříkejte na kuličky a vložte zpátky do lednice.
Příprava višňových kuliček s mandlemi a karamelem.
Zdroj foto: klaraslife.com

Vyzkoušejte i báječné nepečené Mozartovy koule, kterou jsou velmi tradičním cukrovím u našich rakouských sousedů.

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.8 / 5 (56 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *