Višňové kuličky s mandlemi a karamelem
12. 9. 2025
Budete potřebovat:
- 1 ½ hrnku ovesných vloček
- ⅓ hrnku mandlí
- ¾ hrnku sušených třešní
- 3 lžičky medu
- ⅔ hrnku mandlového másla
- 1 lžička vanilky
- 2 lžíce kokosového oleje
- ¼ hrnku javorového sirupu
- ¼ hrnku kokosového oleje
- 2 lžíce mandlového másla
- ½ lžičky vanilky
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na nízkou teplotu.
- Poté nasypte rovnoměrně na plech ovesné vločky.
- Vločky opékejte, dokud nemají zlatavou barvu – ucítíte i jemnou ořechovou vůni.
- Poté je z trouby vytáhněte a nechte vychladnout.
- Ve střední misce smíchejte med, mandlové máslo, vanilku a kokosový olej.
- Směs vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte asi 30 sekund, dokud kokosový olej není tekutý.
- Poté všechno smíchejte dohromady na těsto.
- Ve velké misce smíchejte opečené vychladlé ovesné vločky, mandle (můžete je nakrájet na kousky nebo nahrubo pomlet) a sušené třešně.
- Přidejte směs z mikrovlnné trouby a pořádně promíchejte.
- Z těsta tvarujte kuličky a skládejte je na tác.
- Vložte je alespoň na 30 minut do lednice
- Dále si připravte směs z javorového sirupu, vanilky, kokosového oleje.
- Opět směs vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte, dokud se kokosový olej nerozpustí.
- Celou směs dokonale promíchejte, přidejte mandlové máslo a míchejte, dokud směs nezačne mít karamelovou konzistenci.
- Tuto karamelovou směs nastříkejte na kuličky a vložte zpátky do lednice.

Vyzkoušejte i báječné nepečené Mozartovy koule, kterou jsou velmi tradičním cukrovím u našich rakouských sousedů.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě