Výborné išelské dortíčky – klasické vánoční cukroví bez lepku
12. 9. 2025
Alergie na lepek je dnes docela častým jevem. Nikdo, kdo jí trpí, by však neměl přijít o tradiční vánoční dobroty.
A právě proto pro vás máme bezlepkovou alternativu.
Ingredience
Těsto:
- 200 g bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, amarantová atd.)
 - 80 g cukru moučka
 - 20 g kakaa
 - 40 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové či směs)
 - 150 g másla
 
Náplň:
- 120 g moučkového cukru
 - 400 g másla
 - 3 žloutky
 - 4 lžíce kakaa
 - troška rumu
 
Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
 - 50 g ztuženého tuku
 
Postup
- Smíchejte suché ingredience na těsto a poté přidejte po kouskách změklé máslo. Vypracujte těsto a nechte ho chvíli odpočinout v ledničce.
 - Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte máslo na kousky, nechte jej změknout a přimíchejte do něj cukr, kakao, žloutky a rum. Vše důkladně vyšlehejte.
 - Polevu připravíte roztopením čokolády ve vodní lázni a postupným přidáním tuku.
 - Odstáté těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka.
 - Dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu 10–12 minut.
 - Po upečení a vychladnutí slepte kolečka k sobě, pomocí máslového krému do išelských dortíčků a polijte je teplou čokoládovou polevou.
 - Na závěr cukroví ozdobte ořechy.
 

Zaujalo vás cukroví bez cukru? Připravte si některý z našich dalších dia vánočních receptů.
Podobné články
          
      
Masarykovo cukroví s rumem
          
      
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
          
      
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
          
      
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
          
      
Vánoční kešu rohlíčky
          
      
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
          
      
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
          
      
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě