Zdobené vánoční perníčky s čokoládou
12. 9. 2025
Udělejte si sladké perníčky tak trochu jinak.
Vyměňte klasické těsto za těsto plné čokolády!
Ingredience
- 2 a ¼ šálku hladké mouky (na poprášení)
- ½ šálku neslazeného kakaového prášku
- ½ lžičky jemné soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1 a ½ (asi 12 lžící) nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- 1 a ¼ šálku cukru
- 1 velké vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 tabulka čokolády (dle vlastního výběru)
Postup
- Mouku, kakaový prášek, sůl, a sodu smíchejte v misce a odložte stranou.
- Máslo vložte do druhé mísy a rozšlehejte ho, při střední rychlosti, do hladka.
- Přidejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lehký a načechraný krém.
- Přidejte vejce a vanilku a znovu šlehejte.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte ji do směsi. Pořádně zamíchejte.
- Snižte rychlost mixéru a přidejte směs s moukou z první mísy. Vše promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto rozdělte na polovinu. Z každé poloviny vytvořte ovál a zabalte jej do potravinářské folie.
- Připravené těsto nechte odpočinout v chladu po dobu minimálně 1 hodiny.
- Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte si troubu na 175 °C.
- Z těsta vyválejte pláty o tloušťce asi 0,5 cm a vykrojte z něj, pomocí vykrajovátek, nejrůznější tvary dle vlastní volby.
- Připravené perníčky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem, s rozestupy 2,5 cm.
- Cukroví pečte 10–12 minut a poté jej nechte vychladnout. Následně ozdobte dle vlastní fantazie.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě