Žitné důlkové koláčky
12. 9. 2025
Tyto koláčky z mandlové a žitné mouky jsou skvěle zemité a sladký ovocný džem je perfektně doplňuje. Připravte si je letos i vy!
Co budete potřebovat
- 100 g výražkové žitné mouky
- 100 g hladké mouky
- 95 g mandlové mouky
- ½ lžičky soli
- 230 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
- 100 g krystalového krystalového cukru
- 100 g třtinového cukru
- 1 velký vaječný žloutek, pokojové teploty
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- 75 g krystalového cukru k potažení sušenek (volitelně)
- ⅓-1/2 šálku malinového džemu (případně jakéhokoli džemu dle vaší volby)
Postup
- V míse prošlehejte mouku a sůl.
- Plech vyložte pečicím papírem. )
- Vložte studené nakrájené máslo do stolního mixéru s lopatkovým nástavcem a šlehejte při nízké střední rychlosti do hladka.
- Do hladkého másla zašlehávejte cukr nejprve na střední rychlosti a postupně přidejte na středně vysokou.
- Šlehejte do hladka, asi 1 minutu.
- Na nízké rychlosti zašlehejte žloutek a extrakty.
- Při nejnižší rychlosti přidejte čtvrtinu suchých ingrediencí k mokrým.
- Když se těsto spojí, přidejte další čtvrtinu.
- Podle potřeby oškrábejte dno a boky mísy a opět přidejte další čtvrtinu a totéž opakujte i s poslední čtvrtinou.
- Z těsta tvarujte kuličky, které pokládejte na plech.
- Korkem od vína nebo palcem zatlačte do středu kuličky dolů, abyste vytvořili jamku.
- Dávejte pozor, abyste nezatlačili až na dno (ideálně asi do poloviny).
- Opakujte se všemi kuličkami.
- Cukroví dejte na 15-20 minut do mrazáku nebo na 30-45 minut do lednice.
- Předehřejte si troubu na 175 stupňů Celsia.
- Větší plech vyložte pečicím papírem.
- Krystalový cukr nasypte na talíř.
- Pokud váš džem nejde dobře nabírat, odměřte ho do jiné misky a ohřívejte ho v mikrovlnné troubě 10-15 sekund.
- Vyjměte cukroví z mrazáku nebo lednice.
- Ponořte vršky a strany cukroví do cukru a pokládejte jej na plech ve vzdálenosti 5 cm od sebe.
- Lžičkou nanášejte džem do důlků v cukroví.
- Zbytek cukroví dejte do lednice, zatímco se peče první várka.
- Opakujte, dokud neupečete všechno cukroví.
- Cukroví pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 12–16 minut.
- Když okraje začnou hnědnout, máte hotovo.
- Vyjměte cukroví z trouby a nechte ho odpočinout 3–4 minuty na horkém plechu umístěném na mřížce.
- Opatrně přesuňte cukroví z plechu na chladící mřížku, aby vychladlo na pokojovou teplotu.
- Volitelně poprašte moučkovým cukrem.

Máme pro vás i další nejlepší recepty na vánoční cukroví s důlky, které vám každý pochválí. Inspirujte se!
Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.