Bezlepkový chléb na domácí chlebíčky
12. 9. 2025
Tento recept vám přinese jemnou, chutnou a vykynutou domácí máslovou veku, a to zcela gluten free. Pokud hledáte další inspiraci na pohoštění, zkuste například tyto jednohubky s Nivou!
Co budeme potřebovat
- 470 g bezlepkové mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky instantního droždí
- 8 g soli
- 1 1/4 lžičky xanthanové gumy
- 230 g teplého mléka
- 60 g másla
- 3 velká vejce
Postup
- Vložte mouku, cukr, droždí, sůl a xanthanovou gumu do mísy a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte mléko a neustále šlehejte. Směs bude zpočátku drobivá, ale jakmile přidáte všechno mléko, spojí se.
- Přidejte máslo a šlehejte, dokud se vše důkladně nesmíchá.
- Zašlehejte vejce jedno po druhém.
- Těsto vložte do mísy vymazané olejem a nechte 1 hodinu kynout.
- Ke konci doby kynutí předehřejte troubu na 180 °C.
- Domácí veku pečte 38 až 42 minut, dokud nezezlátne.
- Vyjměte z trouby, vyklopte ji z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě