E-shop vánoční osvětlení

Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem, mandlemi a kokosem

12. 9. 2025

Bohatý moučník, jehož chuť i vůni vytváří nejen kombinace kandovaného ovoce, mandlí a kokosu, ale také brandy.

Ingredience:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • 8 bílků
  • 6 žloutků
  • 1 hrnek plátků mandlí
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 a 1/2 hrnku kandovaného ovoce
  • 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek brandy

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 150 °C.
  2. V misce smíchejte kandované ovoce a čtvrt hrnku brandy.
  3. Nechte stát přes noc.
  4. Vyšlehejte máslo s cukrem a následně po jednom přidávejte žloutky, po každém přidání dobře vyšlehejte.
  5. Do vzniklé směsi přišlehejte zbývající brandy.
  6. Postupně přidávejte také prosátou mouku střídavě s jablečným pyré.
  7. V jiné míse z osmi bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  8. Pomalu ho vmíchejte do těsta.
  9. Přidejte namočené kandované ovoce, mandle, rozinky a kokos.
  10. Těsto opatrně nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček.
  11. Pečte přibližně hodinu a půl.
  12. Před vyjmutím z formy nechte bílkový chlebíček 10 minut vychladnout.

Jestliže toužíte po ještě voňavějším dezertu, můžete do těsta přidat také špetku skořice či muškátového oříšku.

Biskupský chlebíček s barevným kandovaným ovocem.
zdroj: lordbyronskitchen.com

Zaujaly vás recepty na bílkový chlebíček? Vyzkoušejte i naše další varianty biskupského chlebíčku.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (15 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *