Bílkový chlebíček
12. 9. 2025
Pokud toužíte po tom, aby byl váš dezert s kandovaným ovocem nadýchaný, použijte místo celých vajec pouze bílky.
Ingredience:
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 3/4 hrnku másla
- 6 vaječných bílků
- 3 PL mléka
- 2 hrnky rozinek
- 1 a 1/2 hrnku plátkovaných mandlí
- 1 hrnek kandovaného ovoce
- 1/2 hrnku kandovaného ananasu
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1 čajová lžička pomerančové kůry
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
Postup:
- Předehřejte si troubu na 150 °C a vymažte a vysypejte pečicí formu.
- Rozinky namočte na 10 minut do mísy s vodou.
- Vodu slijte a rozinky osušte.
- Rozinky a kandované ovoce pokrájejte a dejte do misky.
- Přidejte mandle a čtvrtinu mouky.
- Promíchejte a dejte stranou.
- V jiné míse prosejte zbývající mouku, jedlou sodu a sůl.
- Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte cukr s máslem.
- Směs mouky společně s mlékem, pomerančovou a citronovou kůrou přidejte k vyšlehanému cukru s máslem.
- Promíchejte a přidejte kandované ovoce a strouhaný kokos.
- Na závěr do těsta vmíchejte bílky vyšlehané do tuhého sněhu.
- Nalijte do pečicí formy a pečte přibližně po dobu jedné hodiny.

Po upečení ho můžete ozdobit například čokoládovou či citronovou polevou. Vyzkoušejte je s pomocí našich receptů na polevy nejen na vánoční cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě