E-shop vánoční osvětlení

Biskupský chlebíček z bílků a sušeného ovoce

12. 9. 2025

Klasickými vánočními barvami jsou červená, zlatá a zelená, i z tohoto důvodu se tak do dezertu přidává kandované ovoce v těchto barvách.   

Ingredience:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku másla
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 6 bílků
  • 6 žloutků
  • 1 hrnek červených kandovaných třešní
  • 1 hrnek zelených kandovaných třešní
  • 1 hrnek kandovaného ananasu
  • 1 hrnek vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 hrnek bourbonu
  • 1 šálek másla
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 140 °C a dobře vymažte a vysypejte plech či formu.
  2. Kandovaný ananas nakrájejte na kousky, třešně na polovinu, pokud již nejsou.
  3. Ořechy nasekejte na menší kousky.
  4. Ovoce a ořechy lehce poprašte trochou mouky.
  5. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, dokud nebude hladké a krémové.
  6. Prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  7. Do máslové směsi přišlehejte trochu mouky.
  8. Poté přidejte jeden žloutek.
  9. Střídavě přidávejte mouku, vejce a mouku, dokud se do těsta nevmíchají všechny žloutky a mouka.
  10. Do těsta přidejte nasekané pekanové ořechy a třetinu množství bourbonu.
  11. Přidejte kandovaný ananas a další třetinu hrnku bourbonu.
  12. Poté přidejte kandované třešně a poslední část bourbonu společně s vanilkovým extraktem.
  13. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta.
  14. Vzniklé těsto přelijte do formy a pečte v předehřáté troubě pomalu asi dvě a půl hodiny.
  15. Pokud začne horní část chlebíčku příliš hnědnout, zakryjte formu alobalem.
Vánoční bílkový chlebíček s rozinkami a kandovaným voocem.
zdroj: salu-salo.com

Kromě bílkových chlebíčků můžete bílky samozřejmě použít i na sněhové pusinky. Inspirujte se našimi recepty na sněhové vánoční cukroví.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (11 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *