E-shop vánoční osvětlení

Citronové cukroví s krémem

12. 9. 2025

Máte strach, že by citronová kolečka mohla být příliš kyselá? Citronu se nebojte! 

Cukr zajistí sladkou chuť cukroví a citron mu dodá velmi zajímavou osvěžující chuť. 

Vyzkoušejte náš recept na skvělou sladko-kyselou dobrotu!

Ingredience

Citronové těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • Šťáva i kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu

Máslový citronový krém do cukroví:

  • 250 g másla
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru
  • 1 vejce
  • Šťáva z 1/2 citronu

Citronová poleva na cukroví:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce horké vody

Postup

  • Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte pokrájené máslo, žloutky, šťávu a kůru z citronu. 
  • Ze směsi vypracujte hladké těsto a dejte ho na noc odpočívat do ledničky.
  • Následující den položte těsto na pomoučený vál a dejte přes něj potravinovou fólii, přes kterou těsto vyválejte. Díky potravinové folii se vám nebude těsto lepit na váleček.
  • Sundejte folii a začněte vykrajovat kolečka. Ty pak naskládejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte, při 180 °C, po dobu 7–8 minut. 
  • Upečená kolečka nechte vychladnout a pak je slepujte citronovým krémem. Nakonec slepená kolečka polijte citronovou polevou.

Citronový krém do cukroví:

  • Na plotnu dejte vařit kastrůlek s vodou a položte na něj nerezovou misku. Chcete vytvořit vodní lázeň.
  • Do misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a vše šlehejte, dokud není směs hustá.
  • Směs odstavte a vezměte jinou mísu, ve které vyšlehejte do pěny změklé máslo, do kterého postupně zašlehávejte hotovou vaječnou směs.
  • Vše dohromady vyšlehejte dohladka, přidejte ještě šťávu z půlky citronu, znovu prošlehejte a vzniklým krémem slepujte vychladlá kolečka.

Citronová poleva:

  • Cukr dejte do misky, přidejte vodu s citronovou šťávou a velmi důkladně promíchávejte, dokud nevznikne poleva, která bude mít hladkou konzistenci.

Citronovou polevu můžete obarvit na hnědo přidáním kakaa.

Slepované citronové cukroví s krémem a kakaovou polevou.
Zdroj: foto.dama.cz

V ledničce vydrží linecké citronové vánoční cukroví 3–4 týdny, pokud jej budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (14 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *