Čočková polévka s vinnou klobásou
12. 9. 2025
Suroviny:
- 2 polévkové lžíce sádla
 - 100 g vinné klobásy
 - 35 g celeru
 - 30 g mrkve
 - 35 g petržele
 - 2 cibule
 - 4 stroužky česneku
 - 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
 - 2 bobkové listy
 - 2 polévkové lžíce mleté papriky
 - 100 g čočky
 - 1 l drůbežího vývaru
 - 2 polévkové lžíce másla
 - 2 polévkové lžíce hladké mouky
 - sůl
 - pepř
 - listová petržel na ozdobu
 
Postup:
- Čočku zalijte vodou tak, aby byla ponořená a nechte ji 2 hodiny odstát.
 - Na rozpuštěném sádle orestujeme nakrájenou klobásu, dále přidejte na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel, najemno nasekanou cibuli, česnek a restujte na středním plameni 5-10 minut.
 - Směs dochutíte rajčatovým protlakem, bobkovým listem a mletou paprikou.
 - Krátce orestujte a přidejte namočenou čočku, podlijte vývarem a vařte 15-20 minut.
 - Připravte si máslovou jíšku a před koncem polévku zahustěte.
 - Hotovou polévku osolte a opepřete.
 - Při podávání ji můžete ozdobit nasekanou petrželí a podávat s krajícem chleba.
 - Dobrou chuť!
 

Podobné články
          
      
Masarykovo cukroví s rumem
          
      
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
          
      
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
          
      
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
          
      
Vánoční kešu rohlíčky
          
      
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
          
      
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
          
      
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě