Recept na čokoládové kuličky nesmí chybět v žádném vánočním repertoáru.
Vychutnejte si je na několik způsobů a připravte si ty nejlepší, které u nás najdete.
A jaký druh čokolády k čemu použít?
To se dozvíte na konci článku.
Nepečené čokoládové kuličky
Vždy mějte várku těchto lahodných kuliček z čokolády navíc! Až je dáte na vánoční tabuli hned se po nich zapráší a bude potřeba zásoby doplnit. Nebo si do zálohy připravte další nepečené cukroví, které si každý zamiluje.
Co budeme potřebovat
- 200 g kešu ořechů
- 150 g datlí bez pecek
- 1 lžička vanilky
- 3 lžíce kakaového prášku
- 2 lžíce strouhaného kokosu
Postup
- Kešu dejte do střední misky a zalijte vodou. Nechte 30-60 minut uležet, aby změkly. Sceďte a osušte papírovou utěrkou.
- Přidejte kešu do kuchyňského robotu se zbytkem ingrediencí. Pulsujte, dokud se nerozemele na relativně hladké těsto podobné pastě.
- Z těsta vyválejte kuličky.
- Případně je nakonec obalte ještě v kakau nebo kokosu.
Kuličky z čokolády a kondenzovaného mléka
Čokoládové kuličky jsou dokonalou pochoutkou, která doplní speciální vánoční tabuli.
Co budeme potřebovat
- 200 g hořké čokolády
- 125 g kondenzovaného mléka
- 20 g kakaového prášku
Postup
- V misce nasekejte tabulku hořké čokolády a poté ji rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo na vodní lázni.
- Přidejte kondenzované mléko do čokolády a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Směs dejte na půl hodiny ztuhnout do mrazáku.
- Vyndejte těsto z mrazáku a začněte rukama tvořit malé kuličky a pokládat je na pečicí papír.
- Čokoládové kuličky obalte v kakaovém prášku a dejte je na půl hodiny do lednice vychladit.
Kuličky s čokoládou a rumem
Připravte si tyto delikátní čokoládové kuličky pro společné vánoční večery. Toto cukroví ocení především každý, kdo miluje čokoládu a jsou také skvělým vánočním dárkem pro rodinu a přátele.
Co budeme potřebovat
- 100 ml husté smetany
- 25 g slaného másla (kostičky)
- 300 g mléčné čokolády (jemně nasekané)
- 50 ml rumu
- 120 g hořké čokolády (nalámané na malé kousky)
- 2-3 lžíce kakaového prášku
Postup
- V malém hrnci přiveďte k varu smetanu a máslo a do žáruvzdorné mísy dejte mléčnou čokoládu.
- Horkou smetanovou směs nalijte na čokoládu, nechte 1 minutu stát, poté míchejte, dokud se nespojí.
- Všlehejte rum a poté chlaďte v mrazáku na 5-10 minut.
- Ze směsi v rukou vytvarujte kuličky, které přeneste na plech.
- Nechte v lednici 1 hodinu do ztuhnutí.
- Mezitím rozpusťte hořkou čokoládu a na talíř dejte kakaový prášek.
- Vychladlé kuličky z čokolády namáčejte do rozpuštěné čokolády a obalte v kakau.
- Čokoládové cukroví dejte na tác nebo plech vyložený pečicím papírem a dejte na 1 hodinu do lednice, aby ztuhly.
Pro navození té správné vánoční atmosféry si k pečení vánočního cukroví si rozsviťte krásná vánoční světýlka na baterky. Podívejte se na ty nejhezčí u nás v recenzi.
Objevte další recepty
Kokosové kuličky máčené v čokoládě
Tyto jednoduché čokoládové kokosové kuličky jsou snem milovníků sladkostí. Slazené kondenzované mléko vytváří vlhký kokosový střed, který si zamilujete. A pro další lahodné recepty na kokosové cukroví se inspirujte u nás na webu.
Co budeme potřebovat
- 240 g moučkového cukru
- 300 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 360 g neslazeného sušeného kokosu
- 300 g čokolády
- 30 g másla
Co budeme potřebovat
- Smíchejte moučkový cukr, slazené kondenzované mléko, vanilkový extrakt a sušený kokos.
- Dejte do lednice vychladit.
- Poté z těsta vytvarujte kuličky.
- Kuličky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zcela zmrazit.
- Na vodní lázni si rozpusťte čokoládu s máslem.
- Vychlazené kokosové kuličky obalte v rozpuštěné čokoládě a dejte na plech, aby čokoláda ztuhla.
Čokoládové kuličky s arašídovým překvapením
Tyto překvapivě snadné kuličky z arašídového másla vyžadují pouze 5 ingrediencí. Tento recept na kuličky s čokoládou jsou jemné jako lanýže a neodolatelné jako košíčky s arašídovým máslem!
Co budeme potřebovat
- 115 g másla
- 250 g krémového arašídového másla
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- špetka soli
- 360 g moučkového cukru
- 340 g čokolády
- 1 lžička rostlinného oleje
Postup
- Velký plech vyložte pečicím papírem.
- Vyšlehejte máslo, dokud nebude krémové a hladké.
- Přidejte arašídové máslo a šlehejte, dokud se nespojí, asi 1 minutu.
- Přidejte vanilkový extrakt, sůl a cukrářský cukr a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Z těsta vyválejte kuličky.
- Kuličky z arašídového másla zakryjte a chlaďte v lednici alespoň 1 hodinu.
- Rozpusťte si čokoládu a olej.
- Vychlazené kuličky jednu po druhé namáčejte v čokoládě.
- Před podáváním dejte kuličky arašídového másla do lednice na 30 minut nebo dokud čokoláda úplně neztuhne.
Jaké máme druhy čokolády a jak je použít při pečení?
Mléčná čokoláda obsahuje mléko a má jemnou, sladkou chuť. Je ideální pro pečení sušenek, dortů, muffinů a na přípravu náplní do dortů.
Hořká čokoláda obsahuje vyšší podíl kakaa a méně cukru než mléčná čokoláda. Má intenzivní a bohatou chuť s lehce hořkými tóny. Hodí se pro pečení tmavých sušenek, čokoládových dortů a moučníků. Hořkou čokoládu lze také použít na výrobu ganache a polev.
Bílá čokoláda se vyrábí ze směsi kakaového másla, cukru a mléka, ale neobsahuje samotné kakao. Má sladkou, máslovou chuť. Bílou čokoládu lze použít při pečení dezertů, jako jsou blondies, bílé čokoládové brownies a náplně do dortů. Je také populární při výrobě krémů, zmrzliny a dipů.