E-shop vánoční osvětlení

Čokoládové lanýže s balzamikovým octem

12. 9. 2025

Hořká čokoláda v kombinaci se sladkou chutí balzamika tvoří jedinečné vánoční cukroví, které je navíc jednoduché na přípravu i ingredience. Žhavý favorit letošní vánoční tabule!

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 290 g hořké čokolády, nasekané
  • 60 ml smetany
  • 10 ml balzamikového octa
  • 65 g kakaového prášku

Postup:

  • Čokoládu a smetanu rozpusťte v žáruvzdorné misce umístěné nad hrncem s horkou, ale ne vroucí vodou. 
  • Do malé misky dejte rozpuštěnou čokoládovo-smetanovou směs. 
  • Vmíchejte balzamikový ocet. 
  • Čokoládovou směs nechte alespoň 1 hodinu v lednici chladit. 
  • Vyjměte z lednice a nechte 2 hodiny uležet při pokojové teplotě, dokud směs neztuhne, ale nebude tvarovatelná.
  • Lžičkou vždy naberte čokoládovou směs a pomocí konečku prstů tvarujte kuličku o velikosti třešně. 
  • Čokoládové kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Kakaový prášek dejte do malé mělké misky. 
  • Do kakaového prášku položte 6 kuliček najednou, pořádně je obalte a vraťte zpět na plech.
  • Pokračujte se zbývajícími kuličkami. 
  • Kuličky dejte do servírovací misky a nechte si chutnat!
Lanýže obalené v kakau.
www.foodnetwork.co.uk

Podívejte se s námi do světa a poznejte netradiční oslavy Vánoc. Máme pro vás kompletní informace o tom, jaké se v různých zemích mimo Evropu dodržují vánoční tradice a zvyky.

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (22 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *