Čokoládové vykrajované cukroví
12. 9. 2025
Dopřejte si mimořádnou chuť čokolády a upečte si lahodné cukroví, při jehož vykrajování si užijete spoustu legrace!
Ingredience
Těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- ¼ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 12 dkg moučkového cukru
- 15 dkg másla
- 3 žloutky
- 15 dkg nahrubo nasekané čokolády (hořká, na vaření nebo mléčná)
- ¼ lžičky skořice
- Špetka citronové kůry (čerstvá nebo sušená)
Na dohotovení:
- marmeláda
- čokoládová poleva na vánoční cukroví
- zdobení podle fantazie
Postup
- Mouku, kypřící prášek a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které dejte na 1–2 hodiny odpočinout do ledničky.
- Následně těsto vyválejte na plát o síle 0,5 cm a vykrojte z něj různé tvary. Vykrajujte tak, aby vám vyšel sudý počet, a to kvůli slepování.
- Přendejte cukroví na plech, vyložený pečícím papírem a pečte v troubě, vyhřáté na 170 °C. Pečte, dokud cukroví nezačne růžovět.
- Upečené cukroví nechte vychladnout a jednotlivé kousky k sobě slepujte pomocí marmelády.
- Nakonec vše polijte polevou z čokolády na vánoční cukroví a dále ozdobte dle vlastní fantazie. Můžete zvolit čokoládové lupínky, cukrářské sypání, nasekané oříšky apod.

Zdobení vánočního cukroví čokoládou je krásné. Můžete se ale inspirovat také dalšími polevami na vánoční cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě