Cukroví se slaným karamelem
12. 9. 2025
Říkáte si, jak může být cukroví slané, když je v něm karamel? Kouzlo receptu spočívá v tom, že zde je karamel slaný.
Ingredience
Těsto:
- 1 šálek másla (rozpuštěného při pokojové teplotě)
- 110 g smetanového sýra
- 1 šálek cukru krystal
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička soli
- 2 a ¾ šálku mouky
Výplň:
- Slaný karamel (při výrobě postupujte dle receptu na slaný karamel)
Postup
- V misce rozšlehejte máslo, sýr a cukr. Šlehejte střední rychlostí po dobu asi 2 minut. Vytvoříte tak lehký a nadýchaný krém.
- Přidejte žloutek, vanilku a sůl. Vše jemně promíchejte, aby se jednotlivé ingredience spojily.
- Přidejte mouku a pomocí mixéru, při nízké rychlosti, šlehejte, dokud se vše nepromíchá.
- Těsto zakryjte a dejte chladit minimálně na 2 hodiny do lednice.
- Když je těsto vychlazené, vyjměte jej z ledničky a rozdělte ho na 2 stejné porce.
- Lehce pomoučte připravený vál a vyválejte na něm těsto.
- Těsto nakrájejte na, asi 6cm, proužky a karamelem každý pruh, v jeho středu, pomažte. Těsto karamelem nemazejte až po okraj. Ponechte si asi 1 cm volného těsta z obou stran.
- Namazané těsto pevně smotejte do ruliček. Netlačte ale příliš, aby karamel nevytekl.
- Takto připravené ruličky zabalte do potravinové folie a dejte znovu chladit aspoň na 4 hodiny do ledničky. Vhodné je nechat těsto chladit přes noc.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- Z ruliček sejměte folii a nakrájejte je na cca 1cm šneky.
- Šneky dejte na plech s rozestupy 2,5 cm a pečte je 10–12 minut, dokud okraje nebudou lehce zlaté.
- Jakmile cukroví se slaným karamelem vyndáte z trouby, posypte jej jemně mořskou solí a nechte vychladit.
- Máte hotovo!

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup